Agricultorii italieni au ajuns să-şi taie portocalii şi mandarinii
0În sudul Italiei, agricultorii susţin că sunt nevoiţi să taie pomii şi să vândă lemnul, din cauza scăderii abrupte a preţurilor. Un kilogram de clementine a ajuns să se vândă cu mai puţin de 50 de eurocenţi. Probleme au italienii şi cu producţia de ulei de măsline, pomii fiind afectaţi de vremea extremă.
Din 2,5 milioane de tone de clementine, aproximativ 1,5 milioane nu au fost vândute, semnaleaza preşedintele Asociaţiei Coldiretti din Taronto, Alfonso Cavallo, după ce de mai multe ori a cerut intervenţia responsabililor regiunii Puglia.
Agricultorii, care sunt nevoiţi să vândă citricele la mai puţin de 50 de cenţi pe kilogram, preferă să taie pomii, chiar şi pe cei cu o vechime de 60 de ani, mai bine să vândă lemnul decât să nu câştige nimic de pe urma faimoaselor clementine din Golful Taranto.
Cea mai afectată zonă, cu cei mai mulţi pomi tăiaţi, este Palagiano, unde localnicii preferă să lase terenurile necultivate în aşteptarea unor timpuri mai bune.
S-a ajuns la această situaţie şi din cauza importului de citrice din Maroc, citrice care deseori trec prin Spania pentru a deveni produse comunitare şi care costă jumătate din preţul portocalelor şi clementinelor italiene.
Italia ar putea ajunge în curând să importe ulei de măsline din cauza scăderii dramatice a producţiei, spun specialiştii de la centrul euro-mediteranean pentru schimbări climatice. Vremea extremă a însemnat un adevărat dezastru pentru recolte şi un deficit serios în cazul unuia dintre cele mai folosite produse culinare în Peninsulă.
În 2018, producţia de ulei de măsline a scăzut cu 57% şi sectorul a suferit pagube de aproape un miliard de euro. Anul trecut, preţul unei tone de ulei de măsline s-a dublat, de la trei la şase mii de euro. Italia este cel de-al doilea mare producător de ulei de măsline din lume, după Spania.