Accident de elicopter în Norvegia: cel puţin 11 persoane au murit în apropierea oraşului Bergen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

11 persoane au murit iar alte două sunt presupuse decedate după ce un elicopter de dimensiuni medii s-a prăbuşit vineri la vest de oraşul norvegian Bergen, în apropierea coastei. Cauzele accidentului sunt momentan necusnoscut, relatează BBC News.

O operaţiune de salvare demarată de serviciile norvegiene de urgenţă s-a încheiat la câteva ore de la accident, fără a găsi supravieţuitori ai accidentului. Autorităţile au recuperat cele două cutii negre ale elicopterului şi le analizează pentru a determina cauzele prăbuşirii.

13 persoane se aflau la bordul aparatului de zbor, dintre 11 cetăţeni norvegieni, un cetăţean britanic şi un italian, care se deplasau în interes de serviciu din partea companiei petroliere de stat Statoil. Elicopterul efectua o cursă între platforma petrolieră Gullfaks din largul Mării Nordului şi oraşul Bergen la momentul prăbuşirii.

Trupurile neînsufleţite a 11 dintre pasageri au fost recuperate, iar ceilalţi doi sunt presupuşi morţi. Presa norvegiană relatează că elicopterul ar fi fost distrus „în totalitate” în urma accidentului. Aparatul de zbor s-a prăbuşit pe insula Turoey, îngreunând intervenţia autorităţilor.

image

Elicopterul se deplasa dinspre platforma Gullfaks înspre Bergen când s-a prăbuşit pe insula Turoey Sursă hartă: BBC News

   

Un martor a declarat pentru ziarul local Bergensavisen că înainte de prăbuşirea elicopterului a auzit „o explozie şi un sunet ciudat de motor”, şi apoi a observat cum aparatul pierdea rapid din altitudine.

Autoritatea de aviaţie civilă a Norvegiei a impus o interdicţie temporară asupra ridicării de la sol a modelului de elicopter care s-a prăbuşit - Eurocopter (EC) 225L Puma – în timp ce autoritatea similară din Marea Britanie a interzis uzul comercial al întregii game Super Puma.

Totodată, oficiali din cadrul autorităţii norvegiene menţionate mai sus au declarat pentru ziarul norvegian VG că reviziile tehnice pentru elicopterul în cauză ar fi fost amânate de două ori anul trecut, pentru un total de 200 de ore de zbor.

Statoil a emis un comunicat în care a menţionat că pasagerii lucrau la organizaţii diferite însă se deplasau în interes de serviciu pentru companie. Organizaţia a anunţat închiderea temporară a platformei petroliere Gullfaks.

Prim-ministrul norvegian Elna Solberg a catalogat accidentul drept „groaznic”, în timp ce Regele Harald şi Regina Sonja şi-au anulat în ultimul moment o vizită în Suedia, conform televiziunii norvegiene NRK.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite