Test ratat: prima treaptă a rachetei Tianlong-3 a zburat neprogramat, prăbuşindu-se în centrul Chinei | VIDEO

0
Publicat:

Duminică, în timpul testelor, prima treaptă a rachetei Tianlong-3, aflată în curs de dezvoltare, a zburat mai bine de un kilometru şi apoi s-a prăbuşit într-o zonă colinară din centrul Chinei.

Testul ratat al rachetei Tianlong-3. Foto: captură video
Testul ratat al rachetei Tianlong-3. Foto: captură video

Compania chineză Beijing Tianbing Technology a anunţat că prima treaptă a rachetei sale Tianlong-3 s-a desprins de platforma de lansare în timpul unui test, ca urmare a unei defecţiuni structurale, şi s-a prăbuşit într-o zonă colinară a oraşului Gongyi din centrul Chinei, informează Agerpres.

Tianlong-3 (Sky Dragon 3) este o rachetă cu două trepte, parţial reutilizabilă, aflată în curs de dezvoltare de către Space Pioneer, unul dintre producătorii chinezi de rachete din sectorul privat, cu o dezvoltare rapidă în ultimii cinci ani.

Potrivit cercetărilor preliminare, în urma incidentului nu au fost raportate victime, a declarat Beijing Tianbing, cunoscută şi sub numele de Space Pioneer, pe contul său oficial de pe platforma WeChat.

Componentele treptei rachetei s-au împrăştiat într-o „zonă sigură”, dar au provocat un incendiu, care a fost stins repede, fără ca vreo persoană să fie rănită, conform unei declaraţii biroului pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din Gongyi.

Căderea unor resturi de rachete în China în urma lansărilor nu reprezintă un eveniment neobişnuit, însă se întâmplă foarte rar ca o parte a unei rachete în curs de dezvoltare să efectueze un zbor neplanificat în afara locului de testare şi să se prăbuşească, notează Reuters.

Potrivit Space Pioneer, prima treaptă a Tianlong-3 s-a activat în mod normal, în timpul unui test la cald, însă ulterior s-a desprins de platforma de testare, din cauza unei defecţiuni structurale, şi a aterizat într-o zonă colinară, la 1,5 kilometri distanţă.

Tianlong-3 este comparabilă cu Falcon 9 de la SpaceX, potrivit Space Pioneer.

În aprilie 2023, Space Pioneer a lansat Tianlong-2, o rachetă pe bază de kerosen-oxigen, devenind prima companie chineză privată care a trimis în spaţiu o rachetă folosind propulsoare cu combustibil lichid.

Companiile comerciale chineze s-au grăbit să îşi facă intrarea în acest sector din 2014, când investiţiile private în industrie au fost permise de stat. Multe dintre ele au început să producă sateliţi, în timp ce altele, inclusiv Space Pioneer, s-au concentrat pe dezvoltarea de rachete reutilizabile, ce pot reduce semnificativ costurile misiunilor spaţiale.

Bazele de testare ale acestor companii se regăsesc de-a lungul zonelor de coastă ale Chinei, din motive de siguranţă. Însă, unele dintre acestea sunt amplasate în interiorul ţării, cum ar fi centrul de testare al Space Pioneer din Gongyi, un oraş cu 800. 000 de locuitori, situat în provincia Henan (centru).

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite