Reacție virulentă a Chinei după un ordin emis de Joe Biden care stricționează investițiile americane în tehnologia chineză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a reacţionat vehement joi la un nou ordin executiv emis de preşedintele SUA, Joe Biden, care reglementează anumite investiţii americane în China pentru protejarea tehnologiilor sensibile.

Joe Biden FOTO EPA EFE
Joe Biden FOTO EPA EFE

Biden a emis miercuri un ordin executiv prin care anunţă că „declară urgenţă naţională pentru a gestiona ameninţarea reprezentată de progresele făcute de anumite ţări (...) în domeniile tehnologiilor şi produselor esenţiale pentru armată, serviciile de informaţii şi de supraveghere sau capabilităţilor cibernetice ale unor astfel de ţări".

„China va urmări îndeaproape evoluţiile şi îşi va proteja cu hotărâre drepturile şi interesele", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, ca răspuns la acest demers.

Adevăratul scop al Washingtonului, a spus purtătorul de cuvânt al MAE chinez, „este să priveze China de dreptul său de a se dezvolta, urmărind în mod egoist supremaţia SUA în detrimentul altora".

„Este o coerciţie economică flagrantă şi hărţuire tehnologică, un act care încalcă grav principiile economiei de piaţă şi ale concurenţei loiale, subminează ordinea economică şi comercială internaţională, destabilizează lanţurile industriale şi de aprovizionare la nivel mondial şi afectează interesele atât ale Chinei şi ale SUA, cât şi ale comunităţii de afaceri pe plan mondial", a continuat reprezentantul diplomaţiei chineze.

Conform ordinului executiv, Biden a identificat China, inclusiv Hong Kong şi regiunea administrativă specială Macao, drept „ţară care suscită îngrijorare". Liderul american a declarat că măsura este concepută pentru a proteja securitatea naţională şi nu este menită să fie o frână în calea investiţiilor.

Un oficial guvernamental american a declarat că această măsură ar împiedica China să obţină şi să utilizeze cele mai avansate tehnologii pentru a-şi moderniza armata şi pentru a submina securitatea naţională a SUA.

Relaţiile între China şi SUA sunt în prezent deosebit de tensionate din cauza divergenţelor pe diverse teme, inclusiv războiul din Ucraina, politica comercială a SUA şi disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, notează dpa. 

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite