De ce a cenzurat Beijingul o fotografie cu doi sportivi chinezi. Care este legătura cu masacrul din Tiananmen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a cenzurat o fotografie în care doi atleți chinezi se îmbrățișează după o cursă, deoarece numerele lor de pe echipament făceau o trimitere accidentală la masacrul de la Tiananmen din 1989.

Lin Yuwei si coechipiera sa Wu Yanni la jocurile asiatice din China FOTO Profimedia
Lin Yuwei si coechipiera sa Wu Yanni la jocurile asiatice din China FOTO Profimedia

Imaginea le surprinde pe Lin Yuwei, de pe culoarul 6, și Wu Yanni, de pe culoarul 4, îmbrățișându-se după finala feminină de 100 de metri garduri de la Jocurile Asiatice de la Hangzhou.

În timp ce stăteau împreună, autocolantele care arătau numerele culoarelor lor formau "6 4", o pereche considerată pe scară largă ca o referire la 4 iunie 1989, scrie edition.cnn.com.

În acea zi, tancurile militare chineze au intrat în capitala Beijing în timpul unei represiuni sângeroase pentru a elimina studenții care protestau pentru democrație în Piața Tiananmen.

Beijingul controlează strict referirile la acest eveniment, eliminând orice mențiune a acestuia de pe internet în China și acționând rapid pentru a șterge orice referire la acesta pe rețelele de socializare, inclusiv chiar și momentele aparent inofensive în care numerele 6,4 și 89 apar împreună și nu au nicio legătură cu Tiananmen.

Cursa a avut loc la 1 octombrie, Ziua Națională a Chinei, o ocazie delicată în care autoritățile sunt mai vigilente față de orice semn de disidență care ar putea distrage atenția de la festivități.

Radiodifuzorul de stat CCTV a postat inițial fotografia pe Weibo, serviciul de socializare asemănător Twitter din China, duminică seara, dar a eliminat-o de pe contul său aproximativ o oră mai târziu, a constatat CNN.

O căutare pe Weibo joi nu a mai dat rezultate cu aceeași imagine, deși încă se mai pot găsi postări dispersate ale unei alte fotografii care îi arată pe cei doi atleți trecând un obstacol cu numerele de culoar afișate - deși într-un mod mai puțin vizibil.

Fotografia nu poate fi găsită pe Baidu, popularul motor de căutare din China, iar serviciile Google sunt blocate în această țară.

Imaginea poate fi văzută într-un articol publicat luni de agenția de știri de stat Xinhua, dar numerele au fost decupate din fotografie.

Lin Yuwei si coechipiera sa Wu Yanni la jocurile asiatice din China FOTO Profimedia
Lin Yuwei si coechipiera sa Wu Yanni la jocurile asiatice din China FOTO Profimedia

CNN a contactat Weibo, Baidu, Baidu, CCTV și Departamentul de Propagandă al Partidului Comunist Chinez pentru comentarii.

China impune o cenzură strictă nu doar în ceea ce privește criticile la adresa Partidului Comunist, ci și în privința subiectelor pe care le consideră sensibile și neconforme cu valorile și ideologia partidului.

În trecut, aceste reguli au dus la cenzurarea a ceea ce pentru unii ar putea părea a fi imagini inofensive, cum ar fi decolteul femeilor și bărbații care defilează în lenjerie intimă ca un truc pe rețelele de socializare pentru a stimula vânzările.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite