China dezvoltă un tip de aeronavă care imită zborul păsărilor. „Micul Şoim” poate plia aripile și poate da din ele

0
Publicat:

Experţii chinezi în domeniul aeronauticii au prezentat recent un tip de aeronavă care imită zborul păsărilor şi care, potrivit experţilor citaţi de presa locală, are un mare potenţial de aplicare atât în domeniul militar, cât şi în cel civil, informează luni EFE, citată de Agerpres.

Aeronava va putea fi folosită în diverse operaţiuni. FOTO (ilustrativ) Shutterstock
Aeronava va putea fi folosită în diverse operaţiuni. FOTO (ilustrativ) Shutterstock

Ornitopterul, de mărimea unei păsări, numit Micul Şoim, este produsul unei echipe de cercetare aeronautică de la Universitatea Politehnică Nord-Vest, situată în Xi'an.

Micul Şoim imită tiparul de zbor al păsărilor, care constă în întinderea şi plierea aripilor pentru a creşte eficienţa, a informat ziarul local Global Times.

Ar putea fi folosită în operaţiuni de recunoaştere militară sau de monitorizare ecologică  

Grație unei serii de design-uri, care sunt optimizate prin simulări de dinamică a fluidelor de tip CFD (Computational Fluid Dynamics) şi teste în tuneluri eoliene, Little Falcon îşi poate plia aripile, poate da din ele, poate plia doar o aripă în zbor, poate regla viteza mişcării de aripă şi, de asemenea, îşi poate bloca aripile în poziţia extinsă pentru a plana, a relatat CCTV.

Aeronava are potenţial de aplicare în domenii precum operaţiuni de recunoaştere militară, monitorizarea ecologică şi protecţia mediului, potrivit postului de stat CCTV.

„Este dificil să faci diferenţa"

Un expert în aviaţie a declarat pentru Global Times, sub rezerva anonimatului, că „este într-adevăr dificil să faci diferenţa" cu ochiul liber între o aeronavă de acest tip şi o pasăre în carne şi oase, „mai ales când este foarte sus pe cer".

Potrivit expertului, cele mai multe aeronave moderne cu aripă fixă şi giravioanele caută să obţină „invizibilitatea" (stealth) în primul rând concentrându-se pe undele electromagnetice, sunet şi vizibilitate, dar în ceea ce priveşte ornitopterii, "chiar dacă vezi avionul, vei avea tendinţa de a-l ignora, pentru că vei crede că este o pasăre".

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite