Întăreşte-ţi organismul cu ghinţură

0
0

Cunoscută sub numele de genţiană galbenă, ghinţura se deosebeşte de celelalte plante prin gustul uşor amărui, fiind recomandată pentru combaterea paraziţilor intestinali şi întărirea sistemului imunitar.

Se spune că cel care a descoperit proprietăţile terapeutice ale acestei flori a fost regele Gentius al Iliriei, care o folosea la scăderea febrei. În popor, i se mai spune şi fierea pământului, iar bătrânii beau ceaiul de ghinţură pentru creşterea poftei de mâncare. De la plantă, în scop medicinal, se utilizează doar rădăcina, care conţine steroli, uleiuri volatile, taninuri, mucilagii şi săruri minerale.

De ajutor în răceală

Nasul înfundat, febra, oboseala şi tusea sunt câteva dintre simptomele răcelilor şi gripelor, care pot fi combătute cu decoct de ghinţură. Pune 1 linguriţă de plantă mărunţită în 500 ml apă rece, apoi fierbe 25-30 de minute, filtrează şi bea decoctul de 2-3 ori pe zi. Dacă ţi se pare prea amar, îl poţi îndulci cu miere. Remediul are rol în reglarea temperaturii corpului, alină durerile de gât şi este un bun expectorant.

Fără balonare şi constipaţie

Amarogentina este substanţa care dă gustul amărui rădăcinii, fiind în acelaşi timp şi cea care îmbunătăţeşte digestia şi astfel nu te vei mai confrunta cu balonare, constipaţie sau senzaţie de prea plin după masă. Cel mai eficient în acest caz este maceratul. Pune 100 g rădăcină de plantă mărunţită în 500 ml alcool de 70 ˚ şi ţine sticla într-un loc răcoros. După 8 zile strecoară şi toarnă maceratul într-un recipient de sticlă, pe care-l ţii la rece. Ia câte 10-15 picături înainte de mesele principale. În caz de senzaţie de greaţă, se pot bea 4-5 picături de tinctură, dizolvate în 100 ml apă.

Elimină paraziţii intestinali

Copiii sunt cei mai expuşi infestării cu paraziţi intestinali, deoarece uită să se spele pe mâini. Pentru a scăpa de aceştia, pot bea ceai de ghinţură. Fierbe 5 minute 1 linguriţă cu rădăcină de ghinţură în 300 ml apă şi strecoară. Se beau câte 3 căni pe zi, dimineaţă, la prânz şi seara, îndulcite cu 1 linguriţă de miere.

Află pe clicksanatate.ro ce leacuri cu ghinţură regenerează ficatul şi-ţi redau pofta de mâncare!

Cea mai bună dietă de slăbit

Cum tratez anemia?

Mai multe - Viață sănătoasă

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite