Dieta Montignac recomandă consumul de alimente cu indice glicemic redus. Cum funcţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dieta Montignac este uşor de ţinut de iubitorii de carne şi grăsimi
Dieta Montignac este uşor de ţinut de iubitorii de carne şi grăsimi

Regimul alimentar este o variantă a dietelor care ţin cont de indicele glicemic al alimentelor, fiind considerate cu indice glicemic mic alimentele sub 35. Tot ce este peste 50 este de evitat.

Adevărul a început să vă prezinte o analiză a celor mai populare cure de slăbire. Cele 10 diete au fost selecţionate din Top-rated Diets Overall US News şi alte clasificări de specialitate – şi analizate de unii dintre cei mai buni medici nutriţionişti de la noi.

Pe lângă principiile dietelor în cauză, echipa de medici nutriţionişti, coordonată de academicianul Nicolae Hâncu, a analizat principiile fiecărui regim şi a pus faţă în faţă avantajele şi dezavantajele fiecăruia în parte. Concluziile au fost publicate în cartea Abecedar de obezitate.

Astăzi, vom prezenta dieta Montignac, regimul cu nr. 5. Principiul acestui regim alimentar este acela că stimularea secreţiei de insulină prin creşterea glicemiei după consum de alimente cu indice glicemic mare duce la o creştere ponderală prin acumulare de grăsime, insulina fiind un hormon anabolizant.

În dietă nu sunt permise combinaţii de glucide (carbohidraţi, zaharuri) şi lipide (grăsimi) la aceeaşi masă. După o masă de glucide se recomandă o pauză de 3 ore după care se pot consuma lipide şi o pauză de 4 ore după masa de lipide pentru a putea consuma din nou glucide. Nu este permisă sărirea peste mese.

Dieta are două faze: în prima sunt permise mesele proteino-glucidice sau proteino-lipidice şi alimente cu indice glicemic sun 50. În cea de-a doua fază, dieta e liberalizată cu condiţia menţinerii greutăţii atinse şi evitarea exceselor mai ales din categoria alimentelor cu indice glicemic mare.

Avantajele dietei:

Este uşor de urmat de aceia care preferă carnea şi grăsimile.

Se obţine scăderea în greutate dacă sunt respectate recomandările.

Dezavantajele dietei:

Nu are suport ştiinţific că oferă beneficii pentru sănătate pe termen lung.

Menţinerea noii greutăţi e dificilă dacă nu se respectă recomandările.

Există riscul unui aport prea mare de proteine cu apariţia constipaţiei.

Prin reducerea drastică a glucidelor apare senzaţia de fatigabilitate.

Este contraindicată pentru cei cu gută şi hiperuricemie.

Concluzii:

Scăderea în greutate înseamnă pierdere de apă şi muşchi. Nu are suport ştiinţific, este uşor de urmat de iubitorii de carne şi grăsimi însă poate apărea guta sau constipaţia.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite