De ce e important să mănânci alimente care conţin fibre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate ai tot auzit cât de bune sunt alimentele care au în compoziţie fibre, dar nu ştii care sunt acelea şi de ce trebuie să ai o dietă bogată în fibre.

Corpul îşi ia aportul de fibre din alimente precum cereale integrale, seminţe oleaginoase, fructe şi legume. Consumul regulat reduce şansele de apariţie a constipaţiei, diabetului zaharat şi bolilor cardiovasculare.

Solubile sau insolubile

Fibrele solubile se dizolvă în apă şi nu se digeră, ci se modifică odată ajunse în tractul digestiv unde sunt fermentate cu ajutorul bacteriilor. Deoarece absorb apa, devin gelatinoase. Tot ele te ajută să ai un tranzit intestinal bun. Spre deosebire de acestea, fibrele insolubile nu se dizolvă în apă, iar când ajung în stomac nu-şi schimbă forma. Pot fi şi fermentate de către bacterii în colon. Nici acestea nu pot fi digerate de către stomac.

Ambele categorii de fibre au un rol deosebit de important pentru sănătate, scad nivelul colesterolului, combat constipaţia şi previn o serie de afecţiuni.

Cantitatea zilnică recomandată

Potrivit specialiştilor, până în 49 de ani, femeile ar trebui să consume 25 de grame de fibre pe zi iar bărbaţii 38 de grame zilnic. După 50 de ani, doamnele şi domnii trebuie să reducă din consumul de fibre, astfel că ele vor avea nevoie doar de  21 grame de fibre pe zi, iar ei de 30 de grame de fibre. Ovăzul, tărâţele de ovăz şi psylium, seminţele de in sunt bogate atât in fibre solubile cât şi insolubile.

Află pe clicksanatate.ro care sunt cele mai bune surse de fibre!

4 motive să recurgi mai rar la bronzatul la solar

Cum să-mi protejez copilul de riscurile utilizării internetului?

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite