Cum să eviți certurile în familie de sărbători - Sfaturile psihologilor

0
Publicat:

Sărbătorile înseamnă adesea reuniuni cu familia și prietenii. De la bucuria revederii, râsete și voie bună, discuțiile pot degenera, ajungându-se chiar la certuri. Psihologii vin cu câteva sfaturi practice, pentru a preîntâmpina astfel de momente neplăcute.

Masa de Crăciun, alături de familie și prieteni FOTO Shutterstock
Masa de Crăciun, alături de familie și prieteni FOTO Shutterstock

Există o mulțime de motive pentru care momentele petrecute de sărbători, alături de cei dragi, pot deveni tensionate: poate că vărul tău nu îți împărtășește opiniile politice, bunicii te întreabă insistent lucruri despre viața ta personală și îți oferă sfaturi pe care nu le-ai cerut sau poate că unii musafiri exagerează cu alcoolul, scrie Business Insider.

Psihologii spun că am putea face în așa fel încât să nu lăsăm astfel de inconveniente să ne strice buna dispoziție. Iată câteva sugestii:

1. Întreabă-te „de ce”

Este important ca oamenii să știe „de ce” intră în situații despre care știu că ar putea deveni din ce în ce mai rele, spune Ramani Durvasula, dr., psiholog clinician licențiat.

Este vital să îți clarifici motivul pentru care tu personal crezi că ar trebui ca o dramă iscată să ia amploare. „Altfel, simți doar că ești o molie atrasă de flacără”, spune ea.

2. Nu încerca să repari o relație în mod miraculos

Mulți se lasă păcăliți de hype-ul sărbătorilor. Urmărind filme de sărbători, care ne fac să visăm la o lume mai bună, am putea regăsi speranța că anumite mesaje, transmise în această perioadă vor repara, ca prin magie, relațiile disfuncționale cu anumiți membri ai familiei.

„Există genul ăsta de fantezie de vindecare a relațiilor”, spune Tracy Hutchinson, Ph.D., care predă în cadrul programului de studii clinice de sănătate mintală de la Colegiul William & M,ary din Virginia. Ea spune că oamenii vor să creadă că „poate că de data aceasta va fi diferit”, în loc să accepte realitatea. Dar ceea ce poate fi diferit este modul de abordare al relației și al situației.

3. Unele subiecte sensibile ar trebui evitate

Cu tot ce se întâmplă astăzi în lume, este foarte probabil să ai opinii politice sau legate de anumite evenimente, diametral opuse față de alte persoane. Ei bine, nu trebuie să vorbiți despre asta, spune Jeanne Safer, Ph. D., psihoterapeut și autoarea cărții „I Love You, But I Hate Your Politics”.

„Cred că oamenii întâmpină foarte multe dificultăți în a-și da seama că pot să le pese de cineva și să aibă multe în comun și toate aceste lucruri și să nu poată vorbi despre politică”, spune ea. — Nu trebuie să vorbești despre tot.

4. Comunică, nu judeca

Dacă, într-un final, tot se ajunge la abordarea unor subiecte sensibile, amintește-ți că scopul este strict comunicarea și nu încerca să îți impui punctul de vedere, într-un mod agresiv.

„Nu încerca să-i convingi că ai dreptate și ei greșesc”, spune Tania Israel, Ph. D., profesor la Universitatea din California, Santa Barbara. Dacă cineva spune ceva cu care nu ești de acord, îi poți pune întrebări, astfel încât să își argumenteze opinia.

5. Ai grijă de tine

Dacă ști din start că ai o familie dificilă și certurile vor fi la ordinea zilei, găsește modalități de a-ți oferi câteva momente de liniște sau distragere a atenției. Mergi la o plimbare sau retrage-te pentru a citi sau a medita.

În cazul în care mediul este prea toxic și nu îți dorești să faci sărbătorile alături de familie, nu trece totuși cu vederea momentele festive. Poți petrece alături de prieteni, colegi, oameni în compania cărora ți-ar face plăcere să te afli.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite