Creierul controlează direct activitatea țesutului adipos

0
Publicat:

Studii suplimentare ale celulelor nervoase ar putea ajuta la dezvoltarea unor soluții care să producă arderea caloriilor din grăsimea brună, spun oamenii de știință.

Ar putea fi găsite noi soluții de ardere a grăsimii. Foto: Arhiva Adevărul
Ar putea fi găsite noi soluții de ardere a grăsimii. Foto: Arhiva Adevărul

Cercetătorii în neuroștiință au descoperit că țesutul adipos al mamiferelor conține un număr mare de receptori care sunt conectați direct la creier. Studiul a fost publicat în revista Nature. Rezultatele au fost anunțate miercuri de serviciul de presă al Institutului de Cercetare Scripps.

Țesutul adipos al tuturor mamiferelor conține două tipuri de celule: grăsime albă și maro. Acesta din urmă se găsește în principal în țesuturile sugarilor și tinerilor. Corpul  folosește grăsimea maro pentru a arde rapid calorii și pentru a menține corpul cald. Pe măsură ce îmbătrânim, grăsimea brună dispare, iar grăsimea albă predomină, depozitând mai degrabă, decât distrugând excesul de calorii.

În ultimii zece ani, oamenii de știință au încercat să afle dacă este posibil să se transforme grăsimea albă în grăsime maro pentru un consum mai rapid al caloriilor. Primele experimente au arătat că acest lucru se poate face cu ajutorul frigului și al substanțelor prezente în ardeiul iute.

Cercetătorii au descoperit neuroni receptori care conectează țesutul adipos la creier și controlează activitatea grăsimii brune. Pentru a face acest lucru, echipa a studiat activitatea și organizarea celulelor nervoase prezente în țesutul adipos al șoarecilor. Au tratat corpul rozătoarelor astfel încât țesutul lor adipos a devenit aproape complet transparent. Acest lucru a făcut posibilă dezvăluirea activității neuronilor prezenți în grăsime. 

Observațiile au arătat că o parte semnificativă a receptorilor este conectată direct la creierul șoarecilor și nu este asociată cu sistemul nervos periferic. Echipa a introdus un set de gene în celulele nervoase pentru a ucide selectiv acești receptori și a descoperit că neuronii au jucat un rol important în controlul grăsimii brune.

Când neuronii au fost distruși, țesutul adipos a început să fie controlat de sistemul nervos periferic, care a stimulat creșterea și activitatea grăsimii brune. Ca rezultat, temperatura corpului a crescut și țesutul adipos a ars caloriile, mai degrabă decât să le stocheze. Studiile suplimentare ale acestor celule nervoase vor ajuta la dezvoltarea unor abordări pentru a gestiona procesul de ardere a caloriilor din grăsimea brună, au concluzionat oamenii de știință.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite