Atenţie bărbaţi: utilizarea excesivă a calculatorului ar putea crea disfuncții erectile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători din China a descoperit că statul la calculator sau laptop pentru mai mult de o oră şi 10 minute ar putea creşte riscul de disfuncție erectilă. Studiul a fost publicat recent în Andrology, potrivit Science Alert.

Timpul excesiv în faţa calculatorului dăunează vieţii sexuale, foto arhivă
Timpul excesiv în faţa calculatorului dăunează vieţii sexuale, foto arhivă

În unele cazuri, problema este în mare parte psihologică, rezultând din stres, vinovăție sau stimă de sine scăzută. Pentru alții, la mijloc sunt patologii de bază. Pe lângă acestea, însă, studii recente au arătat că timpul excesiv petrecut zilnic în poziție șezândă poate afecta performanța sexuală a bărbaţilor, funcționalitatea erecției fiind adesea îmbunătățită prin simpla ridicare și exerciții fizice mai dese.

Cercetătorii au aplicat o tehnică numită randomizare mendeliană (pentru că au ţinut cont şi de structura genetică a subiecţilor implicaţi în studiu) pentru a identifica corelațiile cauzale între tendințele de a se angaja în activități sedentare de agrement cum ar fi condusul de plăcere, statul la televizor sau relaxarea în fața calculatorului și probabilitatea de a avea disfuncție erectilă.

Pe baza cifrelor rezultate, ei au descoperit că fiecare depăşire a unui interval de 72 de minute petrecut folosind un computer pentru activități de agrement a crescut de peste trei ori șansele de a avea disfuncție erectilă.

Analizând mai atent datele, cercetătorii chinezi au constatat că statul excesiv în fața calculatorului produce scăderea nivelului unui hormon responsabil pentru stimularea producției de spermă.

Deși mai multe studii au ajuns la concluzii similare, niciunul nu a reuşit să demonstreze clar de ce o scădere a acestui hormon ar putea avea un impact asupra funcției erectile. Cercetătorii pot doar să speculeze că nivelurile mai scăzute ar putea împiedica indirect eliberarea de testosteron.

În mod ciudat, nu a fost observată nicio relație de cauzalitate între această afecțiune și privitul la televizor sau mersul regulat la plimbări de plăcere.

Având în vedere acest lucru, un lucru este cert: statul în fața unui calculator toată ziua, făcând clic și derulând pentru distracție, cu siguranță nu face prea mult bine vieţii sexuale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite