Documentar BBC: poliamoria, următorul trend în sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliamorie este termenul care defineşte alegerea unor persoane de a trăi alături de mai mulţi parteneri fără ca relaţia să fie legalizată, spre deosebire de poligamie, care implică, de fapt, căsătoria unui bărbat cu mai multe femei.  FOTO Shutterstock
Poliamorie este termenul care defineşte alegerea unor persoane de a trăi alături de mai mulţi parteneri fără ca relaţia să fie legalizată, spre deosebire de poligamie, care implică, de fapt, căsătoria unui bărbat cu mai multe femei.  FOTO Shutterstock

Cuplul tradiţional, format din doi parteneri, nu mai satisface nevoile sexuale şi emoţionale ale oamenilor din societatea modernă. Este ideea pe care o avansează un documentar realizat de BBC, care prezintă modul de viaţă a două cupluri ce au decis să trăiască împreună.

Documentarul a fost prezentat la începutul acestei săptămâni sub titulatura „Monogamia şi regulile dragostei/Monogamy and the Rules of Love“, iar povestea celor două cupluri care trăiesc împreună în Sheffield, Marea Britanie, a iscat controverse.

Charlie este căsătorită de şase ani cu Tom. Numai că, înainte de căsătorie, Tom s-a îndrăgostit şi de Sarah, relaţie care a început să se desfăşoare cu aprobarea lui Charlie. După o vreme, cele două femei s-au simţit atrase una de cealaltă şi au devenit intime. Recent, Sarah s-a logodit cu un bărbat pe nume Chris.

 „M-am apropiat de Chris, m-am îndrăgostit şi de el după un timp, iar acum avem de gând să îmbătrânim împreună, toţi patru“, a mărturisit Charlie pentru BBC.

„Am de oferit atât de multă dragoste şi pot să o împart cu mai multe persoane, nu doar cu una singură. Pot iubi atâţia oameni câţi îşi găsesc locul în inima mea. După cum s-a dovedit, în cazul meu s-au strâns deja câţiva. Consider că nu poţi pune o limită inimii“, a mai spus Charlie.

Cei patru susţin că nu au probleme din cauza geloziei, iar Charlie chiar mărturiseşte că a fost fericită atunci când a aflat că soţul ei are sentimente şi faţă de Sarah. De asemenea, britanica spune că fiecare cere permisiunea celorlalţi atunci când doreşte să-şi dea întâlnire cu un alt posibil partener.

„Folosim Google calendar pentru a ne planifica momentele în care vrem să fim împreună. Decidem în felul acesta cine cu cine împarte dormitorul într-o anumită noapte şi care dintre noi va petrece o seară în faţa televizorului“, a dezvăluit Charlie.

Ideea dezbătută în cadrul emisiunii BBC, conform căreia în viitorul destul de apropiat oamenii ar putea să renunţe tot mai mult la monogamie în favoarea poliamoriei, este susţinută de sexologul belgian Esther Perel, care „prevesteşte“ scăderea interesului pentru relaţiile exclusive.


Sarah (în tricou verde), Chris (în tricou albastru), Tom (cu barbă) şi Charlie (vopsită roşcat) se declară fericiţi şi îndrăgostiţi FOTO BBC

image

Ce-şi doresc îndrăgostiţii?

„Relaţiile care implică parteneri multipli reprezintă din ce în ce mai des o alternativă, iar această formă de coabitare ar putea deveni obişnuinţă în următorii 30 de ani. Monogamia a rezistat în mod remarcabil pe baricade, dar acest nou tip de relaţie redefineşte regulile dragostei, promovând onestitatea sexuală în locul fidelităţii faţă de un singur partener“, este de părere Perel. 

„Dragostea adevărată înseamnă, oare, să renunţi la orice alt potenţial partener? Cei mai mulţi, considerăm o relaţie ca fiind serioasă raportându-ne la fidelitatea sexuală. Dar ce se întâmplă atunci când lăsăm prejudecăţile deoparte şi alegem să trăim în cadrul unei relaţii deschise? Nu vedem nimic în neregulă dacă avem mai mulţi prieteni la care ţinem. Nu ne cere nimeni să ne iubim numai unul dintre copii. De ce ar fi altfel în ceea ce priveşte dragostea romantică?“, se întreabă retoric psihologul belgian.

Prezentatoarea emisiunii, Jo Fidgen, a menţionat că  nu s-a dorit ca acest documentar să se transforme în clasica dezbatere referitoare la ceea ce este mai bine pentru societate sau dacă suntem programaţi genetic să avem un singur partener sau mai mulţi, ci s-a vrut o simplă prezentare a regulilor care guvernează în amor, devreme ce toţi îndrăgostiţii speră acelaşi lucru: să fie fericiţi.  

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite