Ziua Îndrăgostiţilor vine şi cu un val de mesaje virusate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Escrocii profită de ziua îndrăgostiţilor FOTO Shutterstock
Escrocii profită de ziua îndrăgostiţilor FOTO Shutterstock

Nu orice mesaj primit de Ziua Îndrăgostiţilor este ceea ce pare. În cea mai romantică zi din an, mesaje precum „găseşte-ţi partenerul de Valentine's Day“ şi oferte la bijuterii şi cine romantice prea bune pentru a fi adevărate ajung să viruseze calculatoarele internauţilor.

O astfel de înşelătorie a fost descoperită de firma de securitate Symantec pe propriul blog, anunţă LiveScience.

O altă escrocherie este cea în care victimelor le este dat un cod de reduceri fals şi sunt ademenite să acceseze o anumită pagină care le cere informaţii personale şi financiare, folosite pentru a comite frauda şi pentru a le fi furat mai târziu ID-ul.

Vizate nu sunt doar persoanele aflate într-o relaţie, ci şi cele singure. Infractorii cibernetici ştiu că, dacă nu cumperi ceva pentru cel drag, atunci probabil eşti în căutarea lui. Aşa că te bombardează cu mesaje de tipul „iubirea ta secretă“. Aceştia speră să infecteze calculatorul prin intermediul emailurilor trimise sau direct prin pagina de web, dacă sunt cerute datele private.

Pericolele îi pândesc şi pe cei care caută să discute cu o altă persoană într-un cadru de discuţii online, care ar putea fi păcăliţi să creadă că vorbesc cu o persoană reală. Programate să flirteze, astfel de maşinării pot câştiga uşor încrederea unei persoane şi te pot direcţiona spre site-uri care îţi vor virusa calculatorul sau te pot ademeni să introduci informaţii personale şi financiare.

Urmând acelaşi principiu, profilurile false de pe siteurile de matrimoniale s-au dovedit a fi o metodă eficientă de a câştiga încrederea victimei şi de a obţine date personale. Victimelor li se poate fura identitatea şi pot fi şantajate.

Vechea zicală se aplică în continuare: dacă sună prea bine ca să fie adevărat, probabil că aşa e. Consumatorii trebuie să fie precauţi cu astfel de mesaje care promit mari reduceri şi destul de sceptici cu privire la orice pagină web care le cere informaţii personale.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite