Xiaomi dă în judecată guvernul SUA pentru că a fost numită o „companie chineză militară şi comunistă”

0
0
Sediu Xiaomi

După ce a fost plasată de administraţia Trump pe aşa-numita „listă neagră” care ar putea forţa investitorii americani să se distanţeze de Xiaomi, gigantul chinez răspunde în instanţă.

Cu doar câteva zile înainte de inaugurarea administraţiei Joe Biden, pe 15 ianuarie, nouă companii chineze ajungeau pe „lista neagră” a Pentagonului, printre acestea numărându-se şi Xiaomi. Pe aceeaşi listă se află şi alte companii din tech, precum Huawei sau producătorul de chip-uri SMIC.

Companiile plasate pe această listă sunt adresate într-un ordin executiv din noiembrie 2020, care interzice americanilor să negocieze sau să investească cu firmele respective. De asemenea, îi forţează pe americanii care deţin acţiuni în aceste companii să le vândă în termen de un an, scrie Techspot.

Vineri, Xiaomi a intentat un proces împotriva guvernului SUA, spunând că numirea sa pe această listă este „neconstituţională, deoarece privează Xiaomi de libertăţie şi drepturile sale de proprietate fără un proces legislativ”, încălcând astfel Al Cincilea Amendament al SUA. Xiaomi mai spune şi că interzicerea investiţiilor în companie îi va produce „daune ireparabile”.

Xiaomi a negat în mod repetate orice asociere cu guvernul de la Beijing sau armata chineză. „Compania confirmă că nu este deţinută, controlată sau afiliată cu armata chineză” se arăta într-un comunicat emis de reprezentanţii gigantului tech la câteva ore după anunţul plasării sale pe lista neagră.

Xiaomi a fost al treilea cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel global în ultimul sfert fiscal al lui 2020 însă, de la plasarea sa pe lista Pentagonului, acţiunile sale au căzut cu 14 procente.

Tehnologie


Ultimele știri
Cele mai citite