VIDEO iPhone 5, ultima iSpravă a lui Steve Jobs?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs s-ar fi implicat în proiectul iPhone 5 FOTO Mediafax AFP
Steve Jobs s-ar fi implicat în proiectul iPhone 5 FOTO Mediafax AFP

iPhone 5 se va lansa mâine, dar nimeni pare a nu putea să-l uite pe fondatorul companiei, Steve Jobs. Poate, mai mult decât caracteristicile pe care le-ar putea avea, telefonul poartă o însemnătate specială pentru fanii Apple: a fost ultimul gadget pe care şi-a pus amprenta Steve Jobs.

Discuţiile s-au purtat şi în jurul inovaţiilor pe care le va aduce telefonul, care ar putea modifica din nou piaţa. Dar pentru unii contează mai mult că Jobs a fost implicat, de parcă aceasta ar fi garanţia unei anume unicităţi. Am putea compara această nevoie de a-l implica pe Jobs cu nevoie de a cumpăra ultima cămaşă purtată de Elvis Presley. 

Încă din noiembrie 2011, odată cu lansarea lui iPhone 4S, au fost oferite explicaţii pentru absenţa unui terminal cu adevărat revoluţionar de la Apple. Pentru scurt moment, oamenii se aşteptau la un iPhone 5, dar au primit un upgrade la iPhone 4, uitând că acesta este stilul Apple. 

Ecran prea mare pentru Jobs?

Cu toate acestea, informaţiile au început să apară la scurt timp după moartea lui Steve Jobs. Potrivit surselor din interiorul companiei, citate de presa britanică, Apple avea pregătit iPhone 5 cu câteva luni înainte de octombrie 2011, dar a renunţat la proiect din cauza unor tensiuni în interiorul companiei şi echipei care realiza acest gadget. 

Se pare că Jobs, cunoscut pentru faptul că era o persoană temperamentală, care nu avea nicio o problemă să jignească subalternii, era nemulţumit de dimensiunea ecranului. Jobs era cunoscut pentru faptul că susţinea că dimensiunea de 3,5 inci pentru ecranul unui telefon era ideală. 

„Nu cred că mă port brutal cu oamenii, dar, dacă ceva e mizerabil, le-o spun in faţă. Este obligaţia mea să fiu sincer. Ştiu ce vorbesc şi, de obicei, se dovedeşte că am dreptate. Aceasta este cultura pe care am încercat să o creez. Suntem brutal de sincer unii cu alţii, oricine îmi poate spune că mănânc rahat şi eu îi pot spune acelaşi lucru“, îi spunea Steve Jobs lui Walter Isacsson, autorul biografiei sale oficiale, vorbind despre tendinţele lui autoritare. 

Pe lângă aparentele probleme cu dimensiunea ecranului, ar fi existat probleme şi cu autonomia bateriei. Sursa citată în noiembrie a spus că a deţinut telefonul două săptămâni, iar versiunea era mult mai subţire decât actualul telefon, avea 4 inci diagonală şi o cameră foto de 10 megapixeli. Totul se potriveşte cu viitorul iPhone. 

În plus, spunea sursa la momentul respectiv, iPhone-ul avea un ecran mult mai bun decât generaţia actuală a telefonului, în culori mai bune, iar butonul fizic lipsea cu desăvârşite, iPhone 5 fiind o experienţă tactilă. 

„Puteai să-l atingi şi dacă îl ţineai apăsat, dispozitivul se reseta“, a povestit sursa. 

Proiectul de dinainte de moarte

Povestea din noiembrie a fost confirmată şi de către o publicaţie respectabilă, Bloomberg. Aceştia au scris acum două trei luni că implicarea lui Steve Jobs se confirmă. Deşi fondatorul Apple era în concediu medical încă din ianuarie, iar mai târziu în acel an s-a retras de la conducerea firmei, el a fost implicat în proiectul iPhone 5 până în ultimul moment. 

Practic, ce vom vedea mâine seară este ultimul copil al lui Steve Jobs, proiectul pentru care putem spune că şi-a dat viaţa. 

Ţinându-l în viaţă pe Steve Jobs

John C. Dvorak a scris un comentariu pentru MarketWatch în care ironiza această dorinţă a fanilor Apple de a-l ţine în viaţă pe Steve Jobs. 

„iPhone-ul arată obosit pe lângă telefoanele mari de astăzi. Realitatea este că poate nu a avut nicio legătură cu iPhone 5. Totuşi, vom şti că a avut pentru ca fanii Apple să cumpere acest dispozitiv ca un tribut. O celebrare a vieţii lui Jobs, un succes de piaţă“, scrie Dvorak. 

El spune că strategia de a păstra acest mit este una de marketing, chiar dacă telefonul va avea un ecran prea mic pentru a schimba lucrurile pe piaţă. Cu toate acestea, trebuie menţionat că Dvorak este un mare fan al telefoanelor Android. 

„Învierea lui Steve Jobs“

Până una alta, pe internet a apărut o parodie numită „Învierea lui Steve Jobs“, o parodie a lansării de mâine. 

Videoclipul îl prezintă pe Steve Jobs coborând din rai, în momentul când Tim Cook, actualul şef de la Apple lansează iPhone 5. Ironia este cruntă în acest cântec şi loveşte dur în fanii Apple. 

„Credeai că 2Pac poate să o facă, iar eu nu o să reuşesc?“, îi spune Steve lui Tim. Apoi, el cântă despre cum le oferă clienţilor o mufă nouă, iar aceştia îi vor cumpăra telefonul. În plus, în video apare şi o referinţă la jurnalistul Walt Mossberg de la AllThingsDigital, cunoscut ca un apropiat al lui Steve Jobs. 

Convingeţi-vă de hazul videoclipului şi judecaţi-l ca o parodie. 

Dacă Jobs s-a implicat sau nu în proiectarea celei de-a şasea generaţii de iPhone rămâne un mister. Poate doar cei de la Apple ar putea să spună acest lucru. Momentan, implicarea aceasta mitică a lui Jobs le foloseşte. Toată lumea aşteaptă iPhone 5 ca pe ultimul copil al lui Steve Jobs, chiar dacă acesta ar putea fi o dezamăgire, atunci când e comparat cu Samsung Galaxy S III, HTC One X, Motorola Droid Razr sau Nokia Lumia 920. 

Dar iStoria se va scrie mâine. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite