Un raport Kaspersky arată că numărul atacurilor de phishing s-a dublat în 2018, ajungând la aproape 500 de milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via massivelabs.com
FOTO via massivelabs.com

Peste 44% dintre toate atacurile de phishing detectate de tehnologiile Kaspersky Lab au vizat băncile, sistemele de plăţi şi magazinele online.

Sistemul anti-phishing Kaspersky Lab a împiedicat peste 482 de milioane de tentative de a vizita pagini web frauduloase în 2018, o creştere mai mult decât dublă faţă de 2017, când au fost blocate 236 de milioane de astfel de încercări. 

Phishing-ul este unul dintre cele mai flexibile tipuri de atacuri de „social engineering", deoarece poate fi deghizat în mai multe moduri şi utilizat în scopuri diferite.

Pentru a realiza o pagină de phishing, infractorii nu trebuie decât să creeze copia unui site popular sau care prezintă încredere, să atragă utilizatorii neatenţi pe site şi să-i păcălească pentru a-şi introduce informaţiile personale. 

Aceste informaţii includ de multe ori datele de identificare financiare, cum ar fi parolele contului bancar, detaliile cardului sau accesul la datele de autentificare pentru conturile de social media.

Ar putea, de asemenea, să încerce să facă pe cineva să deschidă un fişier anexat la mail sau să dea click pe un link care apoi descarcă malware pe computerul lor. Consecinţele unor astfel de atacuri pot varia de la pierderi de bani, la compromiterea unei întregi reţele de companie. 

Creşterea rapidă a numărului de atacuri de tip phishing în 2018 face parte dintr-o tendinţă pe termen lung, atât 2017, cât şi şi 2016 înregistrând o creştere de 15% faţă de anul precedent. Cu toate acestea, cifra din 2018 marchează un nou vârf.

Sectorul financiar a fost afectat în mod deosebit: peste 44% dintre toate atacurile de phishing detectate de tehnologiile Kaspersky Lab au vizat băncile, sistemele de plăţi şi magazinele online. Aceasta înseamnă că în 2018 au existat aproape tot atâtea atacuri de phishing financiar, câte atacuri de phishing au fost în total în 2017.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite