Secretele unui videoclip viral pe YouTube. Cum să devii următorul Psy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai norocoşi oameni de pe planetă este Kevin Allocca, directorul YouTube de cultură şi trenduri. El se descrie ca „omul care se uită profesionist la video-uri cu pisici“. „Adevărul“ a avut ocazia să vorbească cu Allocca la sediul YouTube din Londra.

Allocca a ajuns la YouTube în 2010 şi, de atunci, se uită la videoclipuri pentru a analiza ce va deveni viral, ce este deja în creştere şi ce se întâmplă atunci când un clip explodează, aproape fără sens. Ştim cu toţii că, din când în când, apare câte ceva neaşteptat. Poate e vorba de o provocare ca Ice Bucket sau un videoclip ca "Friday" de la  Rebecca Black. În orice caz, lumea de astăzi arată diferit faţă de cea de acum 15 ani.

„Nimeni nu ar fi putut să prezică succesul YouTube. Acum 15 ani, dacă voiai să transmiţi ceva, aveai nevoie de o antenă de satelit“, spune Allocca.

Cum a schimbat YouTube lumea?

E o întrebare generală la care e foarte greu de răspuns, pentru că de cele mai multe ori nu ne mai amintim cum arăta lumea înainte ca YouTube să fie aici şi să urcăm tone de conţinut multimedia în fiecare zi. Aşa cum zice Allocca, „video-ul e mediul de exprimare al timpului nostru“ , iar Google a reuşit să promoveze atât creatori, cât şi utilizatori obişnuiţi care să se folosească de platformă.

„Gândeşte-te câte genuri de video au fost inventate practic în mediul ăsta, creat de YouTube. Clipurile cu tutoriale de machiaj nu existau înainte. Plus, nu mai există limite geografice. Dacă vrei să te uiţi la ceva din Japonia, nu mai trebuie să cauţi în biblioteca oraşului“, spune Allocca. Oamenii au inventat noi genuri care nu erau posibile fără YouTube.

Gangnam Style e cel mai popular clip din istorie. Încă primeşte un milion de vizualizări în fiecare zi

De altfel, şeful trendurilor YouTube spune că avantajul YouTube faţă de o televiziune tradiţională este tocmai descentralizarea sa, pentru că nimeni din YouTube nu creează anumite programe, ci totul este în mâna utilizatorilor. „La TV schimbările sunt mici. Te bazezi pe lucrurile pe care le-ai făcut înainte şi le schimbi puţin“, spune Allocca. 

Allocca crede că motivul pentru care videoclipurile cu pisici şi bebeluşi sunt urmărite atât de mult e pentru că sunt concepte universale, pe carele poate înţelege oricine.

Cele mai fascinante zone în care se dezvoltă creaţia pe YouTube sunt gaming-ul şi cultura remixului din muzică. „Unboxing-ul, ca subset al culturii How To, există de ceva vreme, dar se dezvoltă acum canale de educaţie casual. Oamenii au tot felul de întrebări, iar canalele acestea răspund la ele. Sunt canale explicative, care şterg liniile trasate între educaţie şi entertainment“, spune şeful de la YouTube Trends.

Cel mai popular videoclip de unboxing de pe YouTube. Copiii mici sunt înnebuniţi după această serie. 

Ce face un videoclip viral?

Kevin Allocca spune că, deşi misiunea lui este să urmărească YouTube în permanenţă, nu are un răspuns mulţumitor la întrebarea aceasta. „Nu avem nicio definiţie serioasă pentru viral. Ne-am pus de acord că e distribuţie prin interactivitate. Dar poţi avea un viral de 300 de afişări, în campusul unei Universităţi sau unul de 10 milioane, în toată America“, explică specialistul.

Cu toate acestea, toate videoclipurile care au devenit, mai devreme sau mai târziu, virale -  au trei caracteristici esenţiale în comun.

1. Sunt neaşteptate şi nu poţi face inginerie inversă pe ele pentru a replica modelul.

2. Poţi participa şi poţi să te implici. Asta înseamnă că e un challenge sau alţi utilizatori îşi fac propria lor versiune, poate există un dans în cadrul videoclipului. Nu e o experienţă pasivă.

3. E produs de oameni cu o audienţă deja existentă, care este dispusă să participe. 

Videoclipul Friday de la Rebecca Black, unul dintre primele virale muzicale de pe YouTube

Tehnologie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri