Microsoft putea să creeze primul iPhone, dar Steve Ballmer nu a avut viziunea lui Steve Jobs de a exploata o idee bună

0
0
Microsoft Surface, încă din vremea în care Apple se pregătea să devină lider.
Microsoft Surface, încă din vremea în care Apple se pregătea să devină lider.

Cum ar fi sunat „Microsoft iPhone“? Probabil că n-ar fi avut acest nume pe care Apple l-a ales, dar Microsoft ar fi putut să aibă telefonul devenit acum iconic pentru orice smartphone înaintea rivalului său. Numai că deşi avea un produs foarte bun, compania nu s-a deranjat să-l valorifice.

„Microsoft, teoretic, ar fi putut să producă primul iPhone - nu chiar iPhone, desigur, dar un produs similar care a schimbat piaţa şi a pavat calea spre viitor, unde dispozitivul mobil e principala platformă de calcul pentru majoritatea oamenilor, în mare parte din timp“, asta e concluzia pe care a tras-o John Gruber pe site-ul DaringFireball într-un articol de răspuns pentru Horace Dediu.

El se bazează pe faptul că Microsoft avea 60% din piaţa smartphone-urilor şi putea să îmbunătăţească foarte mult platforma Windows Mobile pentru a livra un dispozitiv la fel de bun ca iPhone-ul (dacă nu mai bun). Harry McCracken scrie pentru Time o analiză mai amănunţită, amintind de Microsoft Surface. Nu tableta lansată anul trecut, ci tableta cât o masă prezentată în 2007.

Iar Microsoft Surface în forma sa iniţială a apărut sub comanda lui Steve Ballmer, un director Microsoft acuzat că n-a îngăduit pe cât de multă inovaţie putea să ofere compania sa. Surface rula Windows Vista, dar cu o interfaţă total schimbată şi avea un sistem ingenios de urmărire a mişcărilor prin camere video şi senzori infraroşu. Şi Microsoft gândise un fel de etichete pentru dispozitive, astfel încât când îl puneai pe Surface era automat recunoscut şi conţinutul dispus pe ecranul tabletei.

image

Steve vs. Steve sau cum smartphone-ul a precedat tableta

Steve Jobs a lucrat întâi la iPad. E mult spus lucrat, ci a vrut mai întâi o tabletă, inginerii s-au ocupat de lucru. N-a fost îndeajuns de mică, îndeajuns de utilă, astfel că în 2007 a lansat un iPhone, un smartphone care avea să traseze viitorul acestei industrii. Cel puţin viitorul primilor 10 ani de la lansare. Steve Ballmer a avut pe mână Microsoft Surface, un produs la care foarte probabil inginerii companiei au lucrat cel puţin doi ani.

Ce s-ar fi întâmplat, dacă Ballmer ar fi zis: «Fantastic - putem să o construim într-un dispozitiv pe care să-l porţi în buzunar şi să-l vindem cu câteva sute de dolari?»

Dar...

Steve Ballmer a decis să prezinte la conferinţa „D: All Things Digital“, din 2007, acest prototip inovator, dar fără a şti ce să facă cu el. Compania sa era concentrată să facă bani din diviziile puternice, era preocupată să se asigure că Windows Mobile e singurul sistem de operare dorit de mediul corporate şi nu era interesat, după cum a spus-o după ce Steve Jobs a prezentat iPhone-ul, de astfel de dispozitive fără tastatură şi fără suport Office.

„Bill Gates ne-a spus [celor prezenţi la conferinţa D] că el vede dispozitive în stilul Surface implementate în orice birou, în orice masă, dar că acesta ar fi un proces lent“, scrie McCracken. Între timp, reiau alţi producători ideea, Sony spre exemplu are o tabletă de 20 de inci, şi nici Lenovo nu lipseşte de la acest târg al „meselor tactile“.

„Surface dovedea că Microsoft ştia exact ce înseamnă viitorul interfeţelor. Singurul lucru pe care l-a judecat greşit a fost dimensiunea şi accesibilitatea către clienţii obişnuiţi la un preţ bun“, mai menţionează McCracken. „Întreabă-te: Ce s-ar fi întâmplat, dacă Ballmer ar fi zis: «Fantastic - putem să o construim într-un dispozitiv pe care să-l porţi în buzunar şi să-l vindem cu câteva sute de dolari?»“.

Hai să discutăm pe Facebook, ne găseşti pe pagina „Tech Adevărul“

Află mai multe despre Apple şi Microsoft: 

Steve Jobs a vrut ca Apple să creeze iPad din cauza unui inginer de la Microsoft

GALERIE FOTO Prototipul iPad, multe transformări până la tableta de succes

Celălalt eşec al Microsoft sub „domnia“ lui Steve Ballmer: Windows Mobile

5 decizii care pot transforma Microsoft într-o companie mai interesantă şi mai potrivită lumii actuale a tehnologiei

Tehnologie


Ultimele știri
Cele mai citite