La Adevărul Live despre cum a reinventat Sony producţia video cu Anycast Touch, studioul care încape în ghiozdan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adevărul live de la ora 15.00, jurnaliştii „Tech Adevărul“ au discutat cu Gabriel Chirion, Sales Manager Professional Solutions Europe Sony România şi Moldova, şi Florentin Gheorghiu, managing director Romtek, despre Sony Anycast Touch un dispozitiv portabil destinat atât amatorilor cât şi profesioniştilor pentru producţie video.

Adevărul Live de la ora 15.00 i-a avut în studio pe Octavian Palade şi Răzvan Băltăreţu, jurnalişti „Tech Adevărul“, alături de Gabriel Chirion şi Florentin Gheorghiu care ne-au vorbit despre Sony Anycast Touch, un dispozitiv interesant pentru crearea de conţinut video şi transmisiuni live.

Alături de Chirion şi Gheorghiu am dezbătut şi problema conţinutului în România, cui îi este util un astfel de dispozitiv şi ce ne aşteaptă în era 4K. Înregistrarea emisiunii este mai jos, urmată de fragmente din discuţia live.

Cum a reinventat Sony producţia video. Anycast, studioul care încape în ghiozdan 


Livetext

Ce este acest dispozitiv? Noi l-am comparat cu un studio de producţie ce încape într-un ghizdan.

Gabriel Chirion: Poate să reproducă activităţile care au loc într-un studio de producţie TV. E nevoie de un mixer audio, un player video, un recorder video, echipament care să controleze camere, un generator de efecte şi de multe ori este nevoie şi de un dispozitiv pentru transmisia directă. Toate aceste funcţii se regăsesc în Sony Anycast Touch.

Are rolul de a împacheta aceste structuri şi de a permite operarea cu costuri reduse. Nu înlocuieşte un studio, ci că poate fi folosit ca un studio.

Este un echipament perfect fie pentru o şcoală de media sau pentru una non-media ,dar care foloseşte echipament multimedia, fie pentru un mediu corporate. Avem în plan ca în această primăvară să organizăm câteva sesiuni de training utilizând Sony Anycast Touch. O altă aplicaţie ar mai fi în instituţiile religioase sau chiar pentru videograferi, într-un eveniment monden.

Propunerea noastră către piaţă vine din faptul că simţim că este necesar, pentru că am primit cereri pentru combinaţii de echipamente care să realizeze aceeaşi funcţionalitate; acest echipament este all in one.

Aţi comparat acest dipozitiv cu soluţiile tradiţionale. Dar din punct de vedere financiar ce este mai rentabil?

Dacă ne gândim la valoarea acestui echipament vd o soluţie din diverse module, poate că printr-o optimizare preţul este mai redus decât Sony Anycast. Toate beneficiile Anycast pot fi capitalizate în timp. Noi asociem acestui echipament diverse scheme de finanţare care să-l facă accesibil pentru clienţii noştri.

La ce preţ vine Sony Anycast Touch?

Preţul este de aproximativ 15.000 de euro. Dincolo de costul de achiziţie comparat cu un studio din elementele componente plus elementele de interconectare, există şi costurile operaţionale şi de producţie. Sony Anycast este foarte ieftin de operat şi de transportat (cântăreşte aproximativ 6 kilograme). La acestea se adaugă timpul foarte scurt de operare.

Acest echipament este realmente un echipament Sony din toate punctele de vedere, în primul rând calitativ. Nu există niciun rabat care să vină din portabilitate, condensarea funcţiilor; nu există niciun compromis.

Acest produs vine ca o sumă a cererilor de pe piaţă. În lumea de astăzi trebuie să minimizăm costurile. 

Cât de repede are loc adaptarea de la soluţiile clasice la Sony Anycast?

Reacţia clienţilor, cei care vin din broadcastul clasic, iau Anycast-ul ca pe o jucărie şi descoperă cât de uşor este de utilizat; generaţia tânără spune „ce maşinărie fantastică!” – este exact tipul de echipament cu care ar vrea să lucreze. Broadcasterii clasici se adaptează foarte uşor, în timp ce tânăra generaţie nu are nevoie de adaptare, deoarece au deja în sânge folosind telefonul mobil şi tableta.

Când discutăm de broadcast live, vorbim în 2014 şi de 4G. Ce aduce în acest an: va îmbunătăţi radical portabilitatea?

4G va îmbunătăţi radical numărul de oameni conectaţi. Anycast se conectează la internet printr-o conexiune cu fir, iar calitatea este absolut rezonabilă pentru o conexiune care se regăseşte în orice casă. Pentru o conexiune mobilă avem nevoie de o conexiune ethernet. Atunci când am rezolvat problema stremingului, 4G permite unui număr nelimitat de utilizator să urmărească materialul în direct.

Începând de anul trecut, s-a vorbit tot mai mult de rezoluţia 4K. De ce poate transmis acest dispozitiv în Full HD şi nu în 4K?

Pentru că probabil că nu a venit încă vremea transmisiilor 4K. Cred că în media, la ora actuală, se disting două trenduri: unul este viteza, şi al doilea este calitatea. Este foarte greu să obţii calitate în viteză, la preţuri rezonabile. 

Deocamdată în domeniul vitezei nu există loc pentru 4K. Aceste trenduri determină competiţia în domeniu. Anycast înseamnă viteză şi flexibilitate şi nu cred că targetul este 4K, ci mai degrabă mobilitatea şi viteza.

Putem să discutăm despre tehnologia viitorului, unde Sony este în prima linie: tehnologia de transmisie live video pe structuri IP. Mâine, infrastructura de broadcast va trebui să se schimbe. Credem şi cercetăm posibilitatea ca tehnologia de mâine să fie pe infrastructură IP; să avem pe IP video, control, audio, metadata, fişiere, streamuri, toate de cea mai bună calitate.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite