iOS 6 sosește în toamnă. Zece motive sunt suficiente pentru a trece la el?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Scott Forstall prezintă noile funcții ale Siri în cadrul lansării iOS 6. FOTO: Mediafax
Scott Forstall prezintă noile funcții ale Siri în cadrul lansării iOS 6. FOTO: Mediafax

Apple va lansa în toamnă iOS 6, cea mai nouă versiune a sistemului de operare pentru iPhone, iPod Touch și iPad, dar funcțiile noi pe care le aduce sunt deja cunoscute. Cele mai mari schimbări sunt trecerea Apple la propria aplicație pentru hărți, înlocuind Google Maps, și integrarea Facebook în tot sistemul.

iOS 6 a fost prezentat la WWDC (World Wide Developer Conference) în iunie și suportă chiar și iPhone 3GS, deși unele funcții noi nu vor fi disponibile pentru acesta. Mai mult, iOS 6 aduce Siri, asistentul personal de pe iPhone 4S, va fi disponibil și pe iPad.

Iată cele zece motive pentru a trece la iOS 6:

1. Apple Maps sau cum desenează Apple harta lumii

Cartografierea este realizată integral de Apple și arată foarte bine, deși oferă mai puține detalii decât soluția de la Google, însă informațiile sunt adăugate în mod constant. Tot pe partea vizuală este introdusă vederea “Flyover” care reproduce în 3D și în timp real imaginea orașelor.

Alături de grafica de excepție, iOS 6 aduce și navigarea turn-by-turn, tehnologie folosită în parteneriat cu TomTom. Aceasta furnizează instrucțiuni în timp real atât pietonilor, cât și celor aflați în mașină.

image

2. Integrarea cu Facebook și beneficiile aduse.

În iOS 5, Apple a integrat Twitter. Acum, în iOS 6, Facebook are parte de același tratament. După configurarea contului în setări, utilizatorii vor primi notificările de pe Facebook direct în Centrul de Notificări din cadrul căruia se poate și posta. Acest aspect va înlesni și interacțiunea pe Facebook de pe iPhone. În plus, utilizatorii vor putea folosi Siri pentru a posta pe Facebook sau pentru a distribui poze ori pagini web direct pe contul de Facebook, fără a folosi aplicația ca până acum.

Și probabil cel mai util avantaj este integrarea prietenilor de pe Facebook direct în aplicația de contacte. Asta înseamnă că dacă un prieten de pe Facebook își modifică datele de contact, acestea vor fi modificate și pe iPhone. Această setare a provocat controverse de curând, când Facebook a modificat opţiunea standard de afişare a mail-ului pe profilul utilizatorului, trecând automat la adresele @facebook.com. Mişcarea a fost realizată, au spus unii specialişti, tocmai pentru a influenţa integrarea în iOS 6.



3. “Nu deranja”, acum și cu programare

image

O nouă funcție utilă multor utilizatori este “Do Not Disturb” care reduce la tăcere apelurile sau mesajele primite. Acestea sunt primite, dar telefonul nu emite niciun sunet. Funcția se activează din meniul de setări, iar utilizatorul este înștiințat printr-o semilună prezentă în bara de sus.

De asemenea, este disponibilă programarea activării funcției “Do Not Disturb”. Din “Notificări” se alege orarul între care se va activa și este disponibilă și permiterea de apeluri de la anumite contacte sau grupuri de contacte.

4. Imagini în mail-uri și istoric Safari “în nori”

În fereastra de compunere a e-mail-urilor este disponibilă o metodă nouă de a introduce imagini. Selectarea se face din aplicația “Photos” și pot fi atașate și videoclipuri.

iCloud, centrul de stocare online al Apple, poate fi folosit de browser-ul Safari pentru a reține istoricul navigărilor. Astfel pot fi vizualizate toate paginilor vizitate de pe orice dispozitiv Apple conectat la iCloud.

5. Comunicare doar cu VIP-urile

iOS 6 introduce un inbox secundar pentru mail-uri denumit “VIP”. Aici vor fi mail-uri doar de la anumiți oameni sau grupuri, marcați în prealabil. În inbox-ul principal aceste mesaje sunt marcate cu o stea.

6. Siri și noua îndeletnicire, dar și prezența pe iPad

Utilizatorii pot lansa aplicații folosind Siri. Deși nu pare o funcție prea importantă, aceasta se dovedește utilă când sunt instalate prea multe aplicații pe dispozitiv, iar căutarea uneia specifice consumă timp. Mai mult, cu iOS 6 Siri ajunge și pe iPad, însă utilizatorii primei generații a tabletei nu se vor bucura de asistentul personal.

7. Respingerea apelurilor cu mesaj

Dacă un apel nu poate fi preluat, i se poate răspunde cu unul dintre cele trei mesaje predefinite sau se poate scrie un mesaj personalizat. Funcția mai vine cu opțiunea “Remind Me When I Leave” care va folosi serviciile de localizare pentru a-i reaminti utilizatorului atunci când părăsește acel loc.

8. Distribuirea fotografiilor către ceilalți

Din “Photo Stream” pot fi puse în comun fotografii sau albume cu alți utilizatori care au iOS 6. Fotografiile sunt încărcate în iCloud, iar de acolo pot fi trimise altora, iar lor le apar în aplicația “Photos” de pe dispozitivele proprii. În plus, pot fi adăugate și comentarii fotografiilor. Prietenii care au acces la ele vor primi notificări în cazul modificărilor aferente.




9. Aspect nou pentru magazine și aplicația de muzică

Atât AppStore, magazinul cu aplicații pentru dispozitivele cu iOS, cât și aplicația Music Store au un design și câteva funcții noi. Pentru AppStore este disponibilă abilitatea de a naviga în stânga și dreapta prin categoriile de aplicații, iar în timpul instalării aplicațiilor poate fi văzută bara de progres și în cadrul magazinului, nu doar pe ecranul principal.

Aplicația “Music” folosește mai multe nuanțe de gri, în concordanță cu aspectul iTunes pentru calculatoarele Apple. Butoanele “Redă”, “Următoare” și “Precedenta” au o linie despărțitoare între ele.

10. Convorbirile Face Time, acum și prin 3G

Face Time este aplicația Apple pentru videotelefonie, iar până acum se realiza doar prin WiFi. Apelurile video prin 3G aduc însă și dezavantajul consumului mare de date. 

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite