Găina a apărut înaintea oului! Iată dovada ştiinţifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omenii de ştiinţă din Marea Britanie şi-au pus în minte să rezolve una dintre cele mai mari dileme ale omenirii, respectiv dacă mai întâi a existat oul, sau găina.

Potrivit CNN, după ce a fost publicat studiul ""Structural Control of Crystal Nuclei by an Eggshell Protein", cercetătorii au ajuns la concluzia că a existat mai întâi găina şi apoi oul. Cu toate acestea, unul dintre autorii studiului, Colin Freeman de la Universitatea Sheffield din nordul Marii Britanii, a declarat că rezultatele cercetărilor nu au fost atât de conclusive precum pare.

"Aş pune în discuţie faptul că o coajă de ou, cel mai probabil, a apărut cu mult timp înaintea găinii, la ouăle de dinozauri  sau chiar înaintea acestora" a declarat Colin, potrivit sursei citate. Totuşi, studiul menţionat mai sus a devenit dovada că mai întâi a apărut găina şi apoi oul.

Freeman şi colegii săi de la University of Warwick făceau cercetări pe baza unei proteine care se găseşte în coaja de ou., denumită ovocledidină-17. Această proteină se găseşte şi în ovarele găinilor, dar până la o cercetare mai amănunţită, rolul ei nu era clar.

Astfel, folosind un super-computer, oamenii de ştiinţă au reuşit să simuleze procesul prin care se creează minerale în interiorul unui organism biologic. Această simulare a dovedit că ovocledidina are rolul de a grăbi procesul de formare a cojii oului, astfel ca în termen de 24 de ore acesta să poată fi eliminat din corp. Totodată, cercetătorii au observat că oul nu se poate forma în interiorul găinii în lipsa proteinei. De aici a fost trasă concluzia că găina a existat înaintea oului.




Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite