De ce maşinile care se conduc singure vor elimina semafoarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşinile autonome nu doar că vor elimina şoferii, dar ar putea elimina şi semafoarele, iar aceasta e concluzia unui studiu MIT.

”Dacă un sistem se foloseşte de tehnologie avansată şi nu de semafoare, poate preda controlul traficului vehiculelor. Astfel, poţi crea un sistem mult mai eficient, deoarece te poţi asigura că vehiculele pot ajunge în intersecţie chiar atunci când au un loc”, a declarat Carlo Ratti, un angajat din cadrul MIT.

Conceptul folosit este cunoscut drept ”slower is faster” (mai încet înseamnă mai rapid) şi se aseamănă, într-un fel, cu modul în care pasagerii se urcă într-un avion. Cei care se îngrămădesc pentru a se îmbarca vor crea probabil o aglomeraţie, iar perioada de timp necesară fiecăruia pentru a-şi ocupa locul va creşte. Dar dacă se deplasează cu o viteză mai mică în mod constant, tot procesul se va încheia mult mai repede.

Acelaşi lucru este valabil şi în trafic. Dând importanţă fluxului constant de maşini şi nu vitezei fiecărui vehicul, şoferii pot evita aglomeraţiile. Desigur, un asemenea sistem ar necesita o schimbare majoră a infrastructurii, care ar putea dura ani de zile. Mai mult decât atât, acesta ar funcţiona cel mai bine în cazul în care ar fi folosite maşini autonome.

Vezi toate detaliile despre acest studiu

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite