STUDIU Vârsta la care oamenii ajung să înţeleagă scopul vieţii şi să atingă apogeul fercirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vârsta la care oamenii ajung să înţeleagă scopul
vieţii
Vârsta la care oamenii ajung să înţeleagă scopul vieţii

Îmbătrânirea este adesea văzută drept cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei persoane. Chiar şi aşa, un nou studiu spune că stima de sine creşte odată cu înaintarea în vârstă, aceasta fiind şi perioada în care oamenii ajung să-şi înţeleagă scopul vieţii.

Vârsta de 60 de ani pare a fi cea la care majoritatea oamenilor învaţă să se preţuiască, să capete încredere deplină în sine şi să înţeleagă scopul vieţii, potrivit unui articol publicat recent în Psychological Bulletin, citat de The Time.

„Vârsta de mijloc este o perioadă extrem de stabilă în planul personal şi profesional. Mai mult decât atât, majoritatea persoanelor investesc în continuare în rolurile sociale pe care le au, ceea ce le creşte stima de sine“, a declarat co-autorul studiului, Ulrich Orth, profesor de psihologie la Universitatea din Berna, Elveţia.

„Este perioada în care viaţa profesională cunoaşte cele mai mari satisfacţii, oamenii menţin o relaţie satisfăcătoare cu soţul/soţia, iar copiii devin adulţi responsabili şi independenţi“, a explicat specialistul.  

Examinând diferite baze de date demografie, cercetătorii au analizat în total peste 165.000 de persoane. Conform acestora, prima dată stima de sine începe să crească între 4 şi 11 ani, deoarece copiii se dezvoltă social şi cognitiv şi câştigă un sentiment de independenţă. „Nivelul valorii de sine începe să scadă între 11 şi 15 ani, odată cu accentul pus pe comparaţia socială de la şcoală“, spune Orth.

Datele lui Orth arată că mulţi adulţi înregistrează o scădere dramatică a stimei de sine în jurul vârstei de 70 de ani. „Vârsta înaintată implică frecvent pierderea rolurilor sociale ca urmare a pensionării, lipsa prietenilor, văduvia, statutul socio-economic, abilităţile cognitive sau problemele de sănătate“, a mai spus Ulrich Orth.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite