Un sistem care poate transforma gândurile unei persoane în cuvinte este dezvoltat de Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inteligenţa artificială

În 2017, compania lui Mark Zuckerberg anunţa că doreşte să susţină dezvoltarea unui tip de dispozitiv care să permită utilizatorilor să scrie 100 de cuvinte pe minut, cu ajutorul minţii. Progresele făcute au fost dezvăluite recent, fiind publicate în Nature Communications.

Cercetători de la Universitatea din California se ocupă de studiul finanţat de Facebook Labs, pentru care au fost aleşi pacienţi cu epilepsie, care pot comunica fără dificultăţi. Un ansamblu electrocorticografic le-a fost implantat pe suprafaţa uneia dintre emisferele creierului, cu ajutorul căruia cercetătorii au adunat datele.

Sistemul a fost antrenat pe 24 de întrebări pre-determinate şi răspunsurile posibile ale acestora. Odată ce antrenamentul era complet, participanţii primeau o întrebare la care răspundeau cu voce tare.

Sistemul era verificat dacă putea anticipa răspunsurile în funcţie de antrenamentele făcute, iar şeful studiului, profesorul neurochirurg Edward Chang, a declarat că precizia acestuia a fost între 61 şi 76 de procente, un rezultat încurajator pentru primele teste.

O astfel de tehnologie ar putea ajuta la redarea capacităţii de a comunica persoanelor care nu mai pot vorbi, ca urmare a unui accident vascular cerebral sau a unei boli neurodegenerative. Asta pentru că, de multe ori, regiunile creierului care sunt însărcinate cu capacităţile de vorbire rămân intacte, chiar dacă pacienţii şi-au pierdut abilitatea de a vorbi datorită unei paralizii faciale.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite