Un gheţar din Suedia a fost acoperit cu o pânză pentru a preveni topirea acestuia din cauza încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încălzirea globală provoacă micşorarea gheţarilor peste tot în lume. Imagine ilustrativă.
Încălzirea globală provoacă micşorarea gheţarilor peste tot în lume. Imagine ilustrativă.

Un material textil folosit pe perioada verii pentru a proteja o parte din gheţarul Helags din nordul Suediei a salvat de la topire cel puţin 3,5 metri din înălţimea acestuia, susţin organizatorilor iniţiativei, prima de acest gen din Scandinavia, relatează Reuters.

Experimentul cu materialul textil a fost desfăşurat pe gheţarul Helags, situat pe cel mai înalt munte din Suedia, la sud de Cercul Polar, pentru a preveni micşorarea gheţarilor provocată de încălzirea globală, scrie Agerpres. 

Iniţiatorii proiectului speră ca astfel să crească nivelul de conştientizare asupra pericolelor cu care se vor confrunta multe societăţi în cazul în care gheţarii dispar. Spre exemplu, gheţarul de pe cel mai înalt munte din Suedia, Kebnekaise, a pierdut doi metri din înălţime doar în ultimul an.

„Am acoperit o mică parte a gheţarului cu o pânză de lână şi amidon de porumb doar pentru a vedea dacă putem face ca zăpada şi gheaţa să se topească mai puţin decât în mod normal. Această pânză a protejat de fapt 3,5-4 metri de la topire”, a declarat unul dintre participanţii la proiect, Erik Huss.

Huss, consultant în comunicare licenţiat în glaciologie, care a avut această idee împreună cu aventurierul suedez Oskar Kihlborg, a notat că gheţarii sunt cel mai bun indicator al schimbărilor climatice.

Huss şi prietenii lui speră să reproducă acest test la o scară mai mare decât cei 40 de metri pătraţi acoperiţi pe Helags şi să implice cercetători în glaciologie pentru o abordare mai ştiinţifică.

Acoperirea gheţarilor pentru a-i salva de la micşorare a fost testată şi în alte zone, cum ar fi în Presena din Italia, însă niciodată până în prezent într-o ţara nordică.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite