Robotul Spot de la Boston Dynamics ajută la tratarea de la distanţă a pacienţilor cu coronavirus

0
0

Reprezentanţii Boston Dynamics au anunţat ieri că robotul lor patruped Spot este deja utilizat la un spital din Boston pentru tratament.

Spitalul Brigham and Women, al Universităţii Harvard, foloseşte deja un robot Spot de săptămâna trecută, utilizându-l pentru triajul de la distanţă al pacienţilor suspecţi că ar putea avea noul coronavirus. Astfel, Spot este folosit în acest moment ca un mecanism de telemedicină.

Robotul are montat pe el un suport special realizat, unde poate fi ataşat un iPad pentru a facilita comunicarea între medici şi pacienţi, care se pot vedea astfel prin videoconferinţe. Conform celor de la Boston Dynamics, de fiecare dată când Spot este folosit, cel puţin o persoană care lucrează în domeniul medical are parte de o interacţiune redusă cu persoanele potenţial infectate cu noul coronavirus.

De asemenea, pentru a putea ajuta şi sistemele medicale din alte ţări, compania permite accesul în regim open source la software-ul şi hardware-ul necesar pentru a efectua operaţiunile de telemedicină realizate momentan de Spot. Astfel, alte companii din domeniu vor putea oferi suportul necesar, notează The Verge.

”Niciunul dintre servicii nu se bazează pe hardware-ul sau software-ul exclusiv al Boston Dynamics. În multe instanţe, este posibil chiar ca alte tipuri de roboţi, precum cei pe roţi, să fie mai utili pentru aceste aplicaţii” informează reprezentanţii Boston Dynamics.

Aceştia nu vor să se oprească doar la telemedicină, şi se gândesc să îl folosească pe Spot pentru sarcini mai importante în lupta împotriva COVID-19. Astfel, robotul ar putea să verifice temperatura sau rata respiratorie a unui pacient în curând, cu ajutorul unor camere cu termoviziune.

Mai mult, în viitor Spot ar putea deveni o unealtă de dezinfectare a zonelor publice, prin montarea unor lumini UV pe spatele său. ”Spot ar putea folosi aceste lumini pentru a ucide particulele virusului şi a dezinfecta suprafeţele în spaţii care necesită acest lucru - fie că vorbim de corturi de triaj al pacienţilor sau de staţii de metrou”.

Știință


Ultimele știri
Cele mai citite