RECORD MONDIAL Rusul Ghenadi Padalka, omul care a petrecut cel mai mult timp în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosmonautul rus Ghenadi Padalka, comandantul celei de-a 44-a misiuni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a devenit omul care a petrecut cea mai îndelungată perioadă de timp în spaţiu, cu o durată totală de peste 803 zile, a anunţat, marţi, agenţia spaţială rusă (Roscosmos).

„Recordul este oficial. Ghenadi Padalka a devenit omul care a petrecut cea mai îndelungată perioadă de timp în spaţiu“, a declarat un purtător de cuvânt de la Roscosmos, citat de site-ul 20minutes.fr.

Ghenadi Padalka, în vârstă de 57 de ani, care se află în prezent la cea de-a cincea misiune spaţială, a doborât luni precedentul record, care aparţinea cosmonautului rus Serghei Krikalev - 803 zile, 9 ore, 41 minute şi 12 secunde.

La revenirea lui pe Terra, prevăzută pentru data de 11 septembrie, Ghenadi Padalka va fi petrecut în spaţiu peste 877 de zile (2 ani şi patru luni).

Cosmonautul rus a ajuns pentru prima dată pe orbită în cadrul unei misiuni de 199 de zile la bordul fostei staţii spaţiale ruseşti MIR, în anul 1998. Apoi, el a participat la misiuni la bordul ISS în 2004, 2009 şi 2012. A plecat din nou către ISS pe 27 martie, la bordul unei capsule Soyuz, alături de cosmonautul rus Mihail Kornienko şi de astronautul american Scott Kelly.

Deţinătorul fostului record, Serghei Krikalev, a fost denumit „ultimul cetăţean al U.R.S.S.“: plecat în spaţiu în calitate de cosmonaut sovietic, el a revenit pe Terra după prăbuşirea, în decembrie 1991, a fostei Uniuni Sovietice, într-o Rusie postcomunistă.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite