Răsturnare de situaţie: Obiectul care va intra în curând în coliziune cu faţa ascunsă a Lunii aparţine unui lansator chinez, nu al lui Elon Musk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Astronomul Bill Gray recunoaşte că s-a înşelat acum câteva zile când a estimat că a doua treaptă a unei rachete a companiei SpaceX, care aparţine antreprenorului americano-sud african Elon Musk, este pe cale să intre în coliziune cu faţa ascunsă a Lunii.

Acum câteva zile, Bill Gray susţinea că faţa ascunsă a Lunii riscă un impact cu un obiect ce seamănă cu a doua treaptă a lansatorului Falcon 9 ce a plasat pe orbită Deep Space Climate Observatory. El îşi susţinea ipoteza în baza unor indicii precum luminozitatea, poziţia sau traiectoria.

Însă astronomul afirmă acum că a estimat greşit. Potrivit noilor calcule, obiectul ce riscă să lovească de faţa ascunsă a Lunii este de fapt o bucată din racheta Long March 3C care a lansat, în octombrie 2014, misiunea chineză Chang’e 5-T1.

Noile calcule au fost făcute în urma unor observaţii primite de la un inginer de la Jet Propulsion Laboratory (NASA). „Survolarea Lunii părea plauzibilă, dar Jon Giorgini mi-a sugerat să mă uit în schimb printre obiectele lansate cu puţin timp înainte de martie 2015 pe o orbită înaltă, care trece prin faţa Lunii, o orbită la care puţine ambarcaţiuni ajung”, explică Gray.

În concluzie, spune el, ceea ce a mai rămas dintr-o rachetă Long March 3C pare să se potrivească mult mai bine cu obiectul care se îndreaptă acum spre faţa ascunsă a Lunii.

Coliziunea este prevăzută să aibă loc pe 4 martie. Potrivit astronomilor, impactul ei va fi unul minor.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite