Premiul Nobel pentru Chimie pe 2018: Trei cercetători din SUA şi Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laureati Nobel chimie 2018 Frances H Arnold George P Smith Sir Gregory P Winter

Cercetătorii americani Frances H. Arnold şi George P. Smith şi britanicul Sir Gregory P. Winter au fost desemnaţi laureaţii Premiului Nobel pentru Chimie pe 2018, a anunţat Comitetul Nobel, reunit miercuri, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Academia Suedeză a decis ca premiul Nobel pentru Chimie să fie acordat cercetătorilor Frances H. Arnold (SUA), George P. Smith (SUA) şi Sir Gregory P. Winter (Marea Britanie), "pentru dezvoltarea de proteine care au soluţionat problemele chimice ale omenirii". 

Laureaţii din acest an ai Premiului Nobel pentru Chimie au „preluat controlul evoluţiei şi au utilizat aceleaşi principii - modificarea genetică şi selecţia - pentru dezvoltarea unor proteine ce rezolvă problemele de natură chimică ale omenirii“, notează Comitetul Nobel.

Metodele concepute de laureaţii din acest an sunt în prezent dezvoltate pe plan internaţional într-o varietate de domenii, „pentru o industrie chimică mai prietenoasă cu mediul, pentru obţinerea de noi tipuri de materiale“, dar şi în producţia de biocombustibili sustenabili şi „pentru scăderea numărului de îmbolnăviri şi salvarea vieţii“, menţionează sursa citată.

Frances Arnold a condus „prima evoluţie controlată a enzimelor, proteine ce catalizează reacţiile chimice“, potrivit Comitetului Nobel. Enzimele produse prin evoluţia controlată sunt utilizate în prezent în procesul de producţie din diverse domenii, de la obţinerea de biocombustibili la industria farmaceutică.

Laureatul George Smith a dezvoltat o metodă în care un microorganism bacteriofag - un virus care infectează bacteriile - poate fi utilizat pentru a dezvolta noi proteine. Sir Gregory Winter a utilizat această tehnică pentru obţinerea de noi produse farmaceutice. În prezent, metoda a contribuit la producţia de anticorpi ce pot neutraliza toxine, pot contracara boli autoimune şi pot contribui la vindecarea metastazelor.

Anul trecut, oamenii de ştiinţă Jacques Dubochet, Joachim Frank şi Richard Henderson au câştigat Premiul Nobel pentru Chimie "pentru că au dezvoltat microscopia crio-electronică la rezoluţie înaltă în depistarea biomoleculelor în soluţie". 

Potrivit calendarului acestui sezon, vineri, 5 octombrie, va fi acordat Premiul Nobel pentru Pace, iar luni, 8 octombrie, pentru Economie.

Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi acordat anul acesta, în 2019 urmând să fie desemnaţi doi câştigători.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite