Poluare criminală: 430.000 de oameni mor anual în UE din cauza gazelor nocive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plouarea afectează aproape toţi locuitorii oraşelor din UE FOTO Reuters
Plouarea afectează aproape toţi locuitorii oraşelor din UE FOTO Reuters

90% din europenii care trăiesc la oraş respiră un aer poluat, mult peste limitele impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite. Cu toate acestea, Uniunea Europeană are alte standarde.

Ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că majoritatea orăşenilor din UE respiră un aer care le face rău şi care le-ar putea cauza probleme de sănătate. Cu toate acestea, menţionează "The Guardian", limitele UE sunt mai mari decât cele ale ONU, aşa că multe ţări nu au început să ia măsuri. 430.000 de oameni sunt afectaţi anual de probleme respiratorii cauzate de poluare, iar guvernele cheltuie miliarde de euro pe sistemul medical.

Potrivit Agenţiei Europene a Mediului, în ultimii 10 ani s-a înregistrat o scădere a agenţilor de poluare, către niveluri "acceptabile pe continent pentru monoxid de carbon şi plumb". Cu toate acestea, transporturile, industria şi centralele de energie emit substanţe poluante în cantităţi mari, care duc la ploi acide, distrugerea biodiversităţii, reducerea vizibilităţii şi distrugerea clădirilor.

Problema din Uniunea Europeană este reprezentată de diferenţele dintre limitele legale şi recomandările OMS, mai ales în privinţa materiei formată din praf şi mizerii de la maşini şi fabrici. De asemenea, ozonul format din reacţia dintre razele soarelui şi unii agenţi de poluare are niveluri diferite în UE. OMS sugerează că între 85% şi 98% din populaţia urbană a Europei este expusă la niveluri periculoase, în timp ce UE consideră că doar 14-31% din oameni sunt expuşi. Multe ţări, printre care şi Marea Britanie, au făcut presiuni pentru ca UE să nu ridice nivelul acceptabil al gazelor poluante, pentru a nu forţa industriile să investească în noi tehnologii şi pentru a nu elimina maşinile de pe drumuri. Nivelul de dioxid de sulf, de exemplu, a fost depăşit în cinci staţii de măsurare, printre care una din România.

"Există câteva poveşti de succes. De exemplu, eliminarea dioxidului de sulf din centrale, industrie şi transport. În plus, benzina cu plumb a fost eliminată şi a scăzut nivelurile acestei substanţe, care era cauza unor afecţiuni neurologice. Dar problema europeană este departe de a fi rezolvată. Particulele în suspensie şi ozonul de la nivelul solului sunt pericole, cauzând probleme respiratorii, boli cardiovasculare şi scurtarea duratei medii de viaţă. Noile studii arată că sănătatea noastră este afectată de niveluri mult mai mici de gaze nocive decât se credea înainte", se arată în raportul pe care-l puteţi citi în josul paginii.

Ţările est-europene, inclusiv Bulgaria, Polonia sau Slovacia, sunt cele mai expuse la particulele în suspensie, care se formează de la arderea cărbunilor şi a lemnului. "Particulele în suspensie rămân o gravă ameninţare asupra sănătăţii, deoarece nu există o limită sub care sănătatea nu mai este ameninţată. În vestul, centrul şi estul Europei s-au înregistrat 430.000 de morţi premature din acest motiv", arată raportul.

Nivelul particulelor în suspensie în ţările UE

image

EEA-Report 9-2013 Air-Quality in Europe (1)

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite