Pentru prima dată în istoria cunoscută, izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat cu 8 km în aval

0
0
vedere aeriana a Tamisei aproape de izvoare foto shutterstock
Vedere aerian─â a Tamisei aproape de izvoare Foto Shutterstock (arhiv─â)

Izvorul fluviului Tamisa, situat în Anglia, s-a deplasat pentru prima dată în istoria cunoscută cu opt kilometri în aval, informează DPA.

De┼či por┼úiuni ale albiei fluviale din Gloucestershire seac─â ├«n mod regulat pe timpul verii, exper┼úii ├«n clim─â ┼či hidrologie consider─â c─â o deplasare pe o distan┼ú─â at├ót de mare ├«n aval a izvorului Tamisei reprezint─â un semnal ├«ngrijor─âtor al impactului generat de schimb─ârile climatice.

Fenomenul s-a produs dup─â mai multe s─âpt─âm├óni de secet─â sever─â, c├ónd temperaturile au dep─â┼čit pragul de 40 de grade Celsius ├«n mai multe regiuni din Regatul Unit ├«n luna iulie.

Christine Colvin, directoarea departamentului de promovare ┼či implicare social─â din cadrul organiza┼úiei de mediu Rivers Trust, a declarat: "Ceea ce vedem c─â se ├«nt├ómpl─â acum la izvoarele legendarului fluviu Tamisa este, din p─âcate, emblematic pentru situa┼úia cu care ne confrunt─âm ├«n ├«ntreaga ┼úar─â, acum ┼či ├«n viitor".

"De┼či nu este neobi┼čnuit ca izvorul s─â sece ├«n timpul verii, s─â vedem fluviul izvor├ónd la o distan┼ú─â de cinci mile (8 km) ├«n aval reprezint─â ceva f─âr─â precedent", a ad─âugat ea.

"Criza climatic─â duce - ┼či va continua s─â duc─â - la o vreme tot mai extrem─â, inclusiv la secete ┼či valuri de c─âldur─â. Acest fenomen este o amenin┼úare grav─â pentru r├óuri ┼či, ca urmare, pentru peisajul general", a mai spus Christine Colvin.

Organiza┼úia Rivers Trust a lansat un apel pentru accelerarea m─âsur─âtorilor hidrologice, o reducere rapid─â a pierderilor de ap─â, sprijin pentru ca gospod─âriile s─â ├«┼či scad─â consumul de ap─â - precum instalarea unor toalete cu debit redus ┼či a unor recipiente pentru captarea apei pluviale - ┼či pentru implementarea unor sisteme sustenabile de drenaj, inclusiv pentru gr─âdini, zone umede ┼či pavaje permeabile, pentru a contribui la formarea unor depozite locale de ap─â subteran─â.

Izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat la est de Kemble, o localitate situat─â la sud de Cirencester, ┼či a reap─ârut dincolo de Somerford Keynes.

John Whitwell, pre┼čedintele consiliului parohial local, a declarat c─â albia joas─â din Somerford Keynes are tendin┼úa de a seca ├«n majoritatea verilor.

Fluviul Tamisa are ├«n mod tradi┼úional o lungime de 215 mile (346 de kilometri) ┼či str─âbate regiunea Cotswolds, traverseaz─â ora┼čul Londra, apoi se vars─â ├«n Marea Nordului.

Tamisa este al doilea fluviu ca lungime din Regatul Unit dup─â Severn ┼či g─âzduie┼čte ├«n fiecare an o curs─â tradi┼úional─â de canotaj la care particip─â echipele universit─â┼úilor Oxford ┼či Cambridge.┬áUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite