Imagini din satelit: Cel mai mare gheţar, A-68, s-a rupt în bucăţi şi dispare rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ghetar a68

A-68 este considerat cel mai mare gheţar din lume. Imaginile din satelit arată că acesta s-a rupt în bucăţi şi se topeşte. Gheţarul acoperea 6.000 de kilometri pătraţi, în momentul în care s-a rupt din calota Antarcticii, în anul 2017.

Gheţarul s-a desprins din peninsula Antarctica, iar pentru aproape un an nu s-a mişcat deloc, însă în 2020, oamenii de ştiinţă au observat că masivul bloc de gheaţă se îndrepta către teritoriul britanic din Georgia de Sud.

Imaginile din satelit arată că el a dispărut, spărgându-se în nenumărate mici fragmente pe care US National Ice Center a spus că nu merită să le monitorizeze. Blocul de gheaţă de un miliard de tone a rătăcit în sudul Atlanticului, spre Georgia de Sud şi Insulele Sandwich de Sud, unde se topesc cei mai mulţi gheţari.  

„Este uimitor că A-68 a rezistat atât de mult. Este incredibil de flexibil şi fragil pe măsură ce traversează oceanul. A rezistat ani de zile. Dar în cele din urmă s-a rupt în patru sau cinci bucăţi şi apoi acelea s-au fragmentat, la rândul lor", a declarat Adrian Luckman, de la Universitatea Swansea, pentru BBC News. 

A68 va fi ţinut minte cel mai mult ca primul aisberg devenit star în social media. Oameni din întreaga lume au partajat imaginile din satelit, mai ales când se îndrepta către Georgia de Sud. Dacă ajungea aici, ar fi putut afecta pinguinii de pe insulă, iar publicul s-a arătat îngrijorat.

Totuşi, aisbergul a fost mai mult decât o senzaţie pentru oamenii din întreaga lume, el a fost şi ţinta unor cercetări ştiinţifice. Cei mai mulţi cercetători îl privesc ca produs al unui proces foarte natural. 

Studiile au arătat că mulţi dintre gheţarii uriaşi ai Antarcticii se topesc rapid din cauza încălzirii globale. Potriviti tuturor studiilor, gheaţa din Antarctica conţine suficientă apă pentru a ridica nivelul mărilor la nivel global cu aproape 200 de picioare (aproape 7 metri), potrivit organizaţiei.

ghetar a68
a68 ghetr
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite