Cum poate fi laptele „rasist”. Experții din Oxford vor realiza o cercetare despre legăturile dintre lapte și colonialism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect va cerceta legăturile dintre lapte și colonialism. Concret, academicienii de Muzeul de Istorie a Științei din Oxford vor cerceta „natura politică” a laptelui și „moștenirile coloniale” ale acestuia.

Laptele, studiat de experții Muzeului de Științe Oxford FOTO: Pixibay
Laptele, studiat de experții Muzeului de Științe Oxford FOTO: Pixibay

Proiectul se numește „Milking it: colonialism, patrimoniu și angajamentul cotidian față de produsele lactate” și a obținut finanțare din partea Arts and Humanities Research Council.  

Unul dintre experții implicați a susținut anterior că laptele este o „obsesie nord-europeană” care a fost impusă altor părți ale lumii, scrie publicația dailymail. 

Dr. Johanna Zetterstrom-Sharp susține că presupunerea că laptele este o parte esențială a dietei umane „poate fi înțeleasă ca o presupunere a supremației albe”, deoarece multe populații din afara Europei și a Americii de Nord au niveluri ridicate de intoleranță la lactoză la vârsta adultă.

„Prin concentrarea asupra comunităților care intersectează industria, ajutorul și reglementările guvernamentale, proiectul își propune să se concentreze asupra patrimoniului ca un cadru vital pentru înțelegerea modului în care moștenirile coloniale influențează problemele contemporane și afectează viața oamenilor. Prin intermediul jurnalelor de lapte, al cercetării arhivistice și al podcasting-ului participativ, proiectul va investiga angajamentul istoric față de lapte, construind rețele cu consumatori și producători din Marea Britanie și Kenya. Proiectul va pune în discuție atât aspectele imaginare, cât și pe cele reale ale laptelui, dezvăluind natura intimă și politică a acestei substanțe de zi cu zi”, a transmis Muzeul de Istorie a Științei din Oxford. 

Dr. Zetterstrom-Sharp a luat parte la o discuție intitulată „Milk and Whiteness”, în timpul unei expoziții „Wellcome Trust” privind laptele în 2022.

În cadrul discuției, specialistul afirmat că „obsesia nord-europeană pentru lapte" a condus la presupunerea că acesta este o parte vitală a oricărei diete umane și că ar trebui produs și furnizat la scară largă.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite