Cel mai mare schelet de stegozaur descoperit a fost vândut. Suma a fost de zece ori mai mare comparativ cu estimările

0
Publicat:

Cel mai mare schelet de stegozaur reconstituit vreodată, supranumit "Apex", a fost vândut pentru o sumă record de 44,6 milioane de dolari la o licitaţie organizată miercuri la New York, a anunţat Sotheby's, informează AFP.

foto stegozaurul Apex
Cel mai mare schelet de stegozaur descoperit, a fost vândut cu o sumă record FOTO X/@Grouse_Beater

Cu o vechime de circa 150 de milioane de ani, „Apex” este considerat „unul dintre cele mai complete schelete descoperite vreodată”, potrivit casei de licitaţii, notează ABC News.

Măsurând 3,3 metri înălţime, acesta este alcătuit din 254 de fosile osoase dintr-un total de 319.

Sotheby's estimase valoarea sa la între 4 şi 6 milioane de dolari, însă preţul a urcat rapid atunci când cumpărători aflaţi la distanţă au început să liciteze, provocând surpriză şi aplauze în sala unde se desfăşura vânzarea.

„Judecând după dimensiunea generală și gradul de dezvoltare a oaselor, se poate stabili că scheletul a aparținut unui exemplar adult mare și robust, iar dovezile de artrită, în special notabile în fuziunea celor 4 vertebre sacrale, ar indica faptul că a trăit până la o vârstă înaintată”, a scris Sotheby's pe site-ul său.

„Specimenul nu prezintă semne de leziuni legate de luptă sau dovezi de devastare post-mortem și prezintă o serie de patologii interesante”, mai adaugă vânzătorul.

Identitatea cumpărătorului nu a fost dezvăluită de Sotheby's.

Apex” a fost descoperit în mai 2022 pe terenul privat al unui celebru paleontolog, Jason Cooper, iar Sotheby's susţine că a colaborat cu acesta încă de la început pentru a organiza vânzarea, o garanţie de „transparenţă”, potrivit casei de licitaţii.

În 2022, Christie's a trebuit să retragă timp de câteva zile un schelet de T-Rex de la o vânzare în Hong Kong din cauza îndoielilor privind autenticitatea acestuia.

Schelete de stegozaur sunt deja expuse în întreaga lume, însă, potrivit Sotheby's, „Apex” este cu 30% mai mare decât „Sophie”, cel mai complet exemplar expus publicului, la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. 

„Apex” nu este primul dinozaur vândut pentru milioane de euro

Unul dintre cele mai mari și mai bine conservate schelete de Tyrannosaurus rex descoperite vreodată - supranumit „Sue” - a fost vândut la licitație în 1997 pentru 8,4 milioane de dolari și este acum expus la Muzeul Field de Istorie Naturală din Chicago.

Sue a fost cea mai scumpă fosilă vândută vreodată până când un alt schelet aproape complet de Tyrannosaurus rex, poreclit „Stan”, a fost vândut la licitație în octombrie 2020 pentru 31,8 milioane de dolari.

Oficiali din cadrul Departamentului de Cultură și Turism din Abu Dhabi au declarat pentru National Geographic că au dinozaurul și că scheletul va fi expus într-un nou muzeu de istorie naturală care urmează să fie deschis în 2025.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite