Video Ce băutură îți pătează mai mult dinții: cola, ceaiul, cafeaua sau vinul roșu. Rezultatele neașteptate ale experimentului
0Un dentist a făcut un experiment pentru a afla care dintre cele patru băuturi, ceaiul, cafeaua, cola și vinul roșu, pătează cel mai mult dinții. Acesta a susținut că a fost „șocat” de rezultate.

Dr. Miles Madison, un dentist din Beverly Hills, California, a extras patru dinți pe care i-a lăsat, timp de 10 zile, în cafea, ceai, cola sau vin roșu.
Doctorul stomatolog, care poartă numele de „tatăl gingiilor” pe rețelele de socializare, a vorbit într-un videoclip, postat pe TikTok, despre rezultatele experimentului.
Dezvăluind rezultatul pentru cafea, dr. Madison a arătat cum coroana căpătase o nuanță galbenă, iar rădăcina un maro intens.
„Este mult mai întunecat decât atunci când am început și mai ales suprafața rădăcinii, care nu are atât de mult minerale ca smalțul, s-a pătat cu adevărat”, a spus el.
În contrast, rezultatele pentru ceai, deși similare, nu au fost la fel de schimbătoare, rădăcina a căpătat o nuanță mai deschisă de maro.
„S-a pătat la fel de bine, dar nu la fel de rău (precum cafeaua). Puteți vedea că rădăcina s-a pătat mult mai mult decât smalțul”, a spus Dr Madison.
O ceașcă de Coca Cola a avut, de asemenea, un efect dramatic asupra unui dinte, nu numai că îl pătează într-o nuanță închisă, ci chiar i-a mâncat structura creând mici „gropi”. Dr. Madison a atribuit acest lucru proprietăților acide pe care le are băutura.
„Coca Cola nu numai că a înnegrit dintele, dar a cauzat aceste mici gropi, deoarece acidul a mâncat smalțul și, de asemenea, o parte a structurii rădăcinii”, a adăugat acesta.
Vinul roșu a pătat tot dintele
În schimb, rezultatul dintelui ținut timp de 10 zile într-o cană cu vin roșu a fost cel care l-a surprins pe stomatolog cel mai mult. Vinul roșu a avut un efect șocant asupra dintelui, acesta fiind vopsit aproape în întregime în violet.
„Vinul roșu a pătat tot dintele. A pătat smalțul, rădăcina, pe tot', a spus el, concluzionând: „Cu siguranță, vinul roșu provoacă cea mai mare cantitate de pete”.
De precizat, însă, că experimentul nu reflectă condițiile de viață reale, deoarece oamenii nu își înmoaie dinții într-un lichid timp de 10 zile consecutive.
Cu toate acestea, băuturile populare, cum ar fi cafeaua, ceaiul și vinul, precum și alte obiceiuri, precum fumatul, sunt bine cunoscute că pătează dinții.
În cele mai multe cazuri, colorarea este o problemă pur cosmetică și nu indică nicio problemă cu dinții în sine, putând fi îndepărtate majoritatea petelor.
Dar dinții galbeni persistenti pot fi un semn că oamenii se periază prea repede după ce consumă alimente acide precum fructele sau băuturile, cum ar fi Coca Cola, relatează Daily Mail. Iar acest lucru se datorează faptului că articolele acide pot slăbi smalțul alb al dinților pentru o perioadă scurtă de timp.
Dacă dinții sunt periați în această stare slăbită, poate dezvălui partea puțin mai galbenă a dintelui numită dentină, schimbând nuanța generală.
Anumite medicamente, cum ar fi antibioticul tetraciclina, sunt, de asemenea, cunoscute că schimbă culoarea dinților.
Chiar dacă la majoritatea modificărilor de culoare ale dinților nu trebuie să vă faceți griji, stomatologii sfătuiesc oamenii să fie atenți la o schimbare în special. Ei spun că, dacă un dinte sau uneori mai mulți dinți devin gri, acesta poate fi un semn de lezare a nervilor, iar acest lucru ar trebui semnalat de un stomatolog.