Scorţişoara, mai bogată în antioxidanţi decât usturoiul sau oregano. Ce alte beneficii mai oferă organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scorţişoara ajută la combaterea infecţiilor bacteriene şi fungice
Scorţişoara ajută la combaterea infecţiilor bacteriene şi fungice

Bogată în antioxidanţi, scorţişoara are proprietăţii antiinflamatorii, scade nivelul zahărului din sânge şi are un efect antidiabetic puternic.

Scorţişoara este un condiment des folosit în special în sezonul rece şi în preajma sărbătorilor de iarnă. Pe lângă faptul că este delicioasă, scorţişoara are şi numeroase beneficii pentru sănătate, explicate de nutriţionistul Gianluca Mech.

Bogată în antioxidanţi

Antioxidanţii ne protejează organismul de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Scorţişoara conţine antioxidanţi puternici, cum ar fi polifenoli. Într-un studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorţişoara a câştigat detaşat, depăşind chiar superalimente precum usturoiul şi oregano. Datorită conţinutului foarte ridicat de antioxidanţi, scorţişoara poate fi chiar folosită pe post de conservant natural pentru alimente”, spune nutriţionistul Gianluca Mech.

Are proprietăţi antiinflamatorii

Puţină lume ştie, însă inflamaţia ne ajută corpul să lupte împotriva infecţiilor şi să repare leziunile ţesuturilor. Cu toate acestea, ea poate deveni o problemă atunci când este cronică şi este îndreptată împotriva propriilor ţesuturi ale corpului. Scorţişoara poate fi utilă în acest sens, deoarece are puternice proprietăţi antiinflamatorii.

Poate reduce riscul bolilor de inimă

Acest condiment minune contribuie la reducerea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare. La persoanele cu diabet de tip II, 1 gram sau aproximativ o jumătate de linguriţă de scorţişoară pe zi s-a dovedit a avea efecte benefice asupra markerilor de sânge. Reduce nivelul colesterolului total, colesterolului LDL „rău” şi al trigliceridelor, dar nu influenţează colesterolul HDL „bun”. Alte studii au demonstrat că consumul de scorţişoară reduce tensiunea arterială”, continuă nutriţionistul Gianluca Mech.

Poate îmbunătăţi sensibilitatea la insulina

Insulina este unul dintre hormonii cheie care reglează metabolismul şi consumul de energie. Problema este că mulţi oameni sunt rezistenţi la efectele insulinei. Aceasta este cunoscută sub numele de rezistenţă la insulină, un semn distinctiv al afecţiunilor grave, cum ar fi sindromul metabolic şi diabetul de tip 2. Vestea bună este că scorţişoara poate reduce dramatic rezistenţa la insulină, ajutând acest hormon important să-şi facă treaba.

Scade nivelul zahărului din sânge şi are un efect antidiabetic puternic

Scorţişoara este bine cunoscută pentru proprietăţile sale de scădere a zahărului din sânge. Ea poate reduce glicemia prin câteva mecanisme. În primul rând, s-a demonstrat că scorţişoara scade cantitatea de glucoză care pătrunde în fluxul sanguin după masă. În al doilea rând, un compus din scorţişoară poate acţiona asupra celulelor prin imitarea insulinei. Acest lucru îmbunătăţeşte foarte mult absorbţia glucozei de către celule, deşi acţionează mult mai lent decât insulina însăşi. Numeroase studii au confirmat efectele antidiabetice ale scorţişoarei, arătând că poate reduce nivelul zahărului din sânge cu 10-29% . Doza eficientă este de obicei de 1-6 grame sau aproximativ 0,5-2 linguriţe de scorţişoară pe zi, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Ajută la combaterea infecţiilor bacteriene şi fungice

Cinamaldehida, una dintre principalele componente active ale scorţişoarei, poate ajuta la combaterea diferitelor tipuri de infecţii. S-a demonstrat că uleiul de scorţişoară tratează eficient infecţiile tractului respirator cauzate de ciuperci. De asemenea, poate inhiba creşterea anumitor bacterii, inclusiv Listeria şi Salmonella.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite