S-a inventat spray-ul nazal anticeartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conflictele din cuplu pot fi stinse în câteva minute cu ajutorul spray-ului care conține oxitocină
Conflictele din cuplu pot fi stinse în câteva minute cu ajutorul spray-ului care conține oxitocină

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich, Elveţia, susţin că au inventat un spray nazal care pune capăt conflictelor din cuplu în doar câteva minute, scrie „The Daily Mail". După câteva inhalări, bărbaţii devin mai sensibili şi mai înţelegători, iar femeile mai calme şi mai prietenoase.

Spray-ul conţine oxitocină, un hormon secretat de lobul hipofizar posterior care are un rol important în viaţa sexuală, atracţia sexuală şi nivelul de încredere în oameni. Oxitocina, secretată de organismul femeii în timpul naşterii, impulsionează producţia de lapte matern şi irigă creierul în timpul alăptării, ajutând la crearea unei legături strânse între mamă şi prunc. Studiul realizat de cercetătorii elveţieni a arătat că, atunci când este inhalată în timpul unui conflict conjugal, oxitocina intervine asupra sistemului nervos şi înlătură stresul.

Experiment reuşit
La cercetarea care a avut loc la Universitatea din Zurich au participat 47 de cupluri cu vârste între 20 şi 50 de ani, căsătorite sau care trăiau împreună de cel puţin un an. Subiecţilor li s-a cerut să aleagă o temă care a provocat mereu discuţii aprinse în relaţia lor de cuplu. Înainte, însă, unii au inhalat cinci jeturi din spray-ul cu oxitocină, alţii dintr-un spray cu o substanţă inactivă. După 45 de minute de la inhalare au fost lăsaţi singuri într-o cameră şi filmaţi. Concluzia monitorizării celor 47 de cupluri a fost aceea că femeile care au inhalat oxitocină au fost mai prietenoase şi mai puţin pretenţioase faţă de cele cărora li s-a administrat placebo. De asemenea, bărbaţii s-au dovedit mai constructivi şi mai predispuşi la angajamente.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite