Robotul Curiosity a „gustat“ praful de pe Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curiosity
Curiosity

Roverul Curiosity a „gustat“ pentru prima dată praful de pe Marte, testând cu această ocazie dispozitivele cu care este echipat, pentru a afla dacă Planeta Roşie deţine sau a deţinut în trecut ingredientele necesare pentru întreţinerea vieţii microbiene, informează Reuters.

Curiosity a aspirat primele eşantioane de praf marţian şi a descoperit cu această ocazie câteva obiecte în culori vii, despre care savanţii de la NASA au crezut pentru o vreme că ar fi putut fi confecţionate de către om, a anunţat agenţia spaţială americană. Instrumentele de analiză plasate în interiorul robotului examinează în prezent aceste eşantioane de sol marţian.

„Am început să vedem puncte strălucitoare în locul în care robotul a aspirat praf“, a declarat unul dintre cercetătorii din Pasadena (California).

Unii dintre savanţi au sugerat faptul că aceste obiecte ar fi putut fi confecţionate de către om, dar, după discuţii îndelungate între oamenii de ştiinţă şi inginerii implicaţi în misiunea spaţială, s-a ajuns la „un consens puternic“, potrivit căruia acele obiecte provin de pe planeta roşie.

Acest punct de vedere a fost sprijinit de faptul că obiectele în cauză au fost văzute în fundurile găurilor săpate de Curiosity şi, deci, ele erau plasate sub suprafaţa planetei Marte. „Nu putem să excludem complet ipoteza potrivit căreia aceste obiecte au fost confecţionate de om, dar noi credem că această teorie nu se aplică în acest caz“, a adăugat acelaşi cercetător.

NASA a ajuns, săptămâna trecută, la concluzia că un obiect strălucitor observat pe solul marţian, în apropiere de robot, era o bucată de plastic care ar fi putut să se desprindă chiar fuselajul robotului, fapt care nu ar compromite, însă, buna funcţionare a roverului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite