Pericolele depilatului cu ceară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna a rămas, în sfârşit, în urmă. Nu mai e mult şi vor veni zilele călduroase cu weekenduri petrecute pe malul mării sau la ştrand, dar înainte de asta femeile trebuie să acorde o mai mare atenţie zonei inghinale.

Un grup de cercetători a descoperit că aproape 60% din femeile din SUA între 18 şi 24 de ani practică depilarea braziliană (îndepărtarea tuturor firelor de păr). Dar noi studii le-au făcut pe adeptele depilării cu ceară să se gândească puţin înainte de a-şi face următoarea programare la salonul de cosmetică. Un mic studiu din Nisa, Franţa, a descoperit o asociere între îndepărtarea părului pubian şi riscul crescut de boli cu transmitere sexuală, mai precis a Molluscum contagiosum, un virus care cauzează excrescenţe urâte ale pielii, informează „Huffington Post“.

Deşi studiul din Nisa a descoperit doar o asociere, şi nu o legătură clară, se pune, totuşi, problema că depilatul cu ceară ar putea fi responsabil de creşterea riscului infectării cu Molluscum contagiosum. 

„Văd pacienţi zi de zi care vin cu infecţii groaznice (nevătămătoare, dar foarte enervante), iar zona inghinală rasă face ca excrescenţele pielii să se întindă peste tot, făcându-le greu de vindecat“, spune Jessica Krant, medic dermatolog la un centru medical din New York.

Depilatul cu ceară în zona inghinală face acelaşi lucru: zona infectată de lângă foliculii părului smuls favorizează pătrunderea infecţiei în piele şi transmiterea altor persoane prin contactul cu pielea lor sau chiar prin folosirea aceluiaşi prosop“, adaugă Krant.

De altfel, în ultimii câţiva ani s-a tot scrie despre infecţii serioase şi chiar complicaţii legate de depilatul cu ceară al zonei inghinale. În 2009, în New Jersey chiar s-a vehiculat ideea interzicerii depilării braziliene, după ce două femei au fost spitalizate din cauza infecţiilor.

Adevărul e că, nu contează cum e moda şi cât de inestetic este părul pubian. El este acolo dintr-un motiv, notează „Huffington Post“.  „Această parte a corpului este prevăzută de natură cu păr, şi firele de păr, deşi nu sunt la modă acum, sunt acolo cu un motiv“, continuă doctorul Krant.

Depilatul poate afecta pielea, chiar dacă nu pare. „Depilarea cu ceară înseamnă smulgerea părului din rădăcină şi, cu toţii ştim, că acesta este un proces dureros. Doare dintr-un singur motiv: părul chiar este prins cu putere de rădăcina lui şi este parte a corpului nostru. Să-l smulgi înseamnă să-l rupi din rădăcină şi asta lasă o mică rană la suprafaţa pielii“, adaugă Krant pentru „Huffington Post“.

Doctor Krant şi Sandra Johnson, doctor dermatolog, au făcut o listă cu alte posibile riscuri ale depilatului cu ceară.

Infecţii cu transmitere sexuală

Nu există doar riscul transmiterii virusului Molluscum contagiosum. „Orice infecţie care presupune contactul  se va răspândi mult mai repede dacă există răni în acea zonă“, a mărturisit Krant pentru „Huffington Post“. Rănile înseamnă orice, de la mici tăieturi până la rădăcinile foliculare microscopice. Infecţiile care se pot transmite sunt Herpes genital (negi genitali şi, posibil, chiar cancer cervical), HIV şi alte boli infecţioase.

Infecţiile

„Îndepărtarea părului, mai ales după moda braziliană, când se îndepărtează tot părul din zona pubiană, creşte riscul nu numai de infecţii cu transmitere sexuală, dar şi cel al infecţiilor proprii. Cu alte cuvinte, smulgerea părului din acele zone creşte riscul sfâşierilor minuscule ale pielii, care se vor umple de bacterii. Aceste bacterii pot cauza infecţii la suprafaţă şi chiar accentuarea celulitei în anumite cazuri“, spune doctor Krat. Impetigo este o infecţie comună care se manifestă prin apariţia unor vezicule roşii care se pot sparge, vezicule care secretă lichid şi dezvoltă o crustă galben-maronie.

Arsuri

Personalul calificat ştie să nu aplice ceară prea fierbinte de piele, pentru a evita arsurile „Mai mult decât atât, nu atât de mult în zona inghinală, cât în zona sprâncenelor, a buzelor şi chiar a bărbiei, trebuie avută mare grijă, deoarece, dacă se foloseşte retinol (fie din creme, fie ca tratament al acneei) pielea este foarte sensibilă şi se va arde, deoarece retinolul creşte exfolierea“, spune Krant.

Fire de păr crescute pe sub piele, care se infectează

Smulgerea părului din rădăcină înseamnă un fir nou subţire şi slab care va începe să crească în locul celui smuls. Neavând duritatea vârfului necesară străbaterii pielii şi ieşirii la suprafaţă, poate rămâne prins sub nivelul pielii, dând naştere unei bubiţe iritate care se poate infecta.

Cicatrici

„Depilarea cu ceară irită pielea şi, dacă această depilare are loc frecvent, poate cauza iritaţii cronice ale pielii“, spune Johnson. Mai ales dacă această depilare nu se face corect.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite