Metode la îndemână să atenuezi vergeturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kilogramele în plus nu sunt singura problemă vizibilă vara. Şi vergeturile, accentuate de bronz, devin supărătoare. Află ce trebuie să faci ca să le estompezi.

Când te îngraşi brusc, fibrele de colagen care susţin pielea se rup şi apar cicatrici în profunzimea ţesutului. La suprafaţa pielii se văd sub forma unor linii de un alb-sidefiu sau roz-violaceu.

Apar când te îngraşi

Semne ale tensiunii pe care pielea ta a suportat-o când corpul şi-a modificat volumul, aceste leziuni sunt localizate, de obicei, pe partea superioară a braţelor, pe sâni, abdomen, fese, şolduri şi pe gambe. Specialiştii spun că apariţia lor depinde de gradul de elasticitate a pielii, dar şi de o disfuncţie a glandei corticosuprarenale, cauzată de stres.

O altă cauză poate fi tratamentul prelungit cu creme ce conţin corticosteroizi (folosiţi frecvent în tratamentul unor boli precum eczemele sau psoriazisul), deoarece acestea fragilizează pielea şi îi reduc elasticitatea. Şi predispoziţia genetică la o producţie slabă de colagen în anumite zone ale corpului favorizează apariţia acestor leziuni.

Hidratarea îţi ajută pielea

Cremele şi loţiunile speciale pentru prevenirea şi atenuarea vergeturilor conţin substanţe care, aplicate local, ţintesc refacerea ţesutului. De aceea, ele conţin de cele mai multe ori vitaminele A şi E, proteine naturale, colagen şi alfa-hidroxizi (AHA), care ajută la refacerea pielii.

-Pentru hidratare intensă poţi alege crema pe bază de apă minerală de la Iwostin (1), preţ: 43 lei, sau loţiunea de corp pentru fermitate de la Eucerin (2), preţ: 64,20 lei, care are o concentraţie mare de vitamina E. Ambele produse sunt disponibile în farmacii şi sunt tolerate de pielea sensibilă.

-Tot pentru hidratarea şi îngrijirea zilnică a pielii cu predispoziţie la vergeturi este recomandat şi laptele de corp pentru fermitate de la Garnier (3), preţ: 14,34 lei.

-Şi uleiurile de corp de la Korres, pe bază de coriandru (4) şi pe bază de migdale (5), preţ: 59 lei, stimulează refacerea colagenului din piele, la fel şi crema antivergeturi de la Oriflame pentru îngrijire zilnică (6), preţ: 67,99 lei.

-Un produs special antivergeturi este „Caring Oil” de la Eucerin (7), preţ: 56,47 lei, care măreşte elasticitatea pielii şi care poate fi folosită preventiv, în special de către gravide, pe zona burţii şi sânilor. Acelaşi efect are şi Elancyl Maternity (8), preţ 80 lei.

-Un produs ce reface echilibrul de lipide şi de apă din piele este emulsia antivergeturi de la Aslavital (9), preţ: 22 lei, îmbogăţită în acelaşi timp şi cu vitaminele A şi E. Datorită efectului antioxidant al vitaminelor, emulsia împiedică îmbătrânirea cutanată şi regenerează în acelaşi timp ţesuturile.

-Pe bază de miere, ulei de măsline şi de avocado este crema antivergeturi de la Gerocossen (10), preţ 11,14 lei.

Alte soluţii de tratament

Tratamentul cu laser are efect asupra vergeturilor reduse în dimensiuni. Unda laser distruge cicatricea şi forţează refacerea ţesutului într-o formă apropiată de cea firească. De pildă, tratamentul laser cu ajutorul aparatului Fraxel presupune realizarea a minimum patru şedinţe, la inverval de o lună şi jumătate.

Pentru o porţiune de 300 de centimetri pătraţi, o şedinţă cu aparatul Fraxel costă 750 de euro. Alte tratamente sunt cele cu ultrasunete, care stimulează refacerea fibrelor conjunctive ale pielii, şi cele cu raze ultraviolete, care pot fi folosite pentru că grăbesc cicatrizarea pielii şi uniformizează culoarea pielii, făcând vergeturile mai puţin vizibile.

Diferenţe

Vergeturile de culoare roşie-violacee sunt leziuni care se mai pot extinde, pentru că sunt „răni” proaspete. Sporirea elasticităţii pielii cu produse cosmetice specifice le poate opri din evoluţie. În cazul vergeturilor alb-sidefii, leziunile sunt cicatrizate, deci nu mai există riscul măririi lor în dimensiune. De obicei, la această culoare vergeturile ajung după un an de la apariţia leziunii în straturile profunde ale pielii. De aceea, vergeturile albe necesită tratament pentru atenuare.

Specialistul nostru
Dr. Anca Zbranca, medic primar dermatologie

În momentul întinderii pielii, odată cu îngrăşarea sau în timpul creşterii bruşte în înălţime, dacă pielea nu este hidratată, fibrele de colagen şi de elastină se rup ireversibil. Acest lucru se poate întâmpla şi în cazul unor dezechilibre endocrine, (de exemplu, boala Cushing). Modalităţile de prevenire a vergeturilor sunt cele mai eficiente, deoarece, după ce apare ruptura fibrelor, nu există soluţii pentru lipirea lor.

Tratamentele vizează schimbarea culorii şi texturii pielii, precum şi netezirea zonei afectate. Pentru acest lucru se folosesc produse ce regenerează fibra de colagen şi tratamente dermatologice chimice sau termice care remodelează suprafaţa pielii şi netezesc diferenţa de relief dintre zona cu vergeturi şi cea normală. Peelingurile chimice şi laserele pot face inobservabile vergeturile, dar, la microscop, zona va avea întotdeauna un aspect diferit.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite