Măştile din argilă redau fermitatea tenului obosit
0Tratamentul cu "pământuri" este indicat şi în combaterea celulitei Vara, razele ultraviolete şi particulele de praf din aer ne afectează puternic tenul, motiv pentru care trebuie să îi
Tratamentul cu "pământuri" este indicat şi în combaterea celulitei
Vara, razele ultraviolete şi particulele de praf din aer ne afectează puternic tenul, motiv pentru care trebuie să îi acordăm o mai mare atenţie.
Efectuate la un salon de înfrumuseţare sau în propria casă, măştile cosmetice sunt soluţia ideală pentru un ten revigorat şi catifelat. Unul dintre cele mai eficiente tratamente cosmetice este masca de argilă, aplicată ca atare sau în combinaţie cu alte produse naturale, în funcţie de tipul tenului.
Astfel, dacă avem un ten ridat, putem folosi o mască realizată din argilă, miere, decoct de rădăcină de nalbă şi apă. Un tratament la fel de eficient este şi cel realizat prin combinarea argilei cu sucul de lămâie. Pentru a reda fermitatea tenului obosit şi palid se poate aplica o mască de argilă şi suc de castravete.
Tenul deshidratat este tratat cu ajutorul unui amestec de argilă, ulei de măsline şi gălbenuş de ou. Şi tenul pătat poate beneficia de un astfel de tratament pe bază de argilă, miere şi infuzie de cimbrişor.
Indiferent de tipul de mască pe care decidem să o folosim, efectul benefic este garantat dacă respectăm indicaţiile cosmeticienilor şi nu folosim argila mai mult de 15 minute.
Argila, folosită şi în cura internă
Argila este cunoscută şi ca fortifiant al organismului, luptând eficient împotriva oboselii, surmenajului şi anemiei, îmbunătăţind circulaţia sangvină. Ea poate fi utilizată şi în cazul celulitei, deoarece ajută la eliminarea toxinelor, distrugând aşa-numita "coajă de portocală". Ea este folosită ca agent terapeutic fie sub formă de apă căreia i s-a adăugat conţinutul necesar de argilă, apă pe care o folosim în special în cura internă, fie sub formă de pansamente sau cataplasme, acestea din urmă aplicându-se pe cale externă, calde sau reci, în funcţie de necesitate. Argila se prezintă pisată, sub formă de pulbere albă, verde, roşie, galbenă sau gri.
Recomandări pentru folosirea argilei
Pentru acnee - amestec de pudră de argilă cu apă, aplicat pe faţă sub forma unei măşti
Pentru ten - argila se foloseşte sub forma unei măşti cosmetice. Amestecată cu fructe, legume, iaurt, miere de albine, ulei de măsline sau gălbenuş de ou, în funcţie de tipul de ten, pudra de argilă oferă rezultate vizibile imediat după aplicare
Pentru corp - băile de argilă în cada de baie sunt indicate pentru a ne revigora pielea. Acestea se aplică sub forma unui tratament de câte cinci zile. În cadă se pun circa două kilograme de argilă, peste care se adaugă puţină apă pentru a se înmuia. Apoi se umple cu apă călduţă şi se face baie timp de 40 de minute. Tratamentul are un efect benefic asupra întregului organism, ajutând la eliminarea toxinelor şi la întărirea sistemului imunitar.
Afecţiuni care pot fi tratate cu argilă
Bronşite - cataplasme reci pe piept şi spate, alternativ
Conjunctivită, cataractă, ochi înlăcrimaţi - 100 g de argilă se pun într-un litru de apă şi se aplică local pe ochiul închis, comprese de 1-3 ori pe zi
Arsuri - pe tifon se aplică cataplasme groase de argilă rece timp de o oră
Are efect tonic asupra sistemului nervos
Amigdalită şi bronşită - gargară cu apă argiloasă