Ţinuta de plajă: vară retro la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţinuta de plajă dezvăluie vara aceasta frumuseţea trupului feminin, chiar dacă lasă la vedere mai puţin ca niciodată în ultimii ani, în combinaţie cu accesorii suprinzătoare şi coafuri lejere.

Vara lui 2014 aparţine costumului de baie retro, din două piese, cu slip cu talie înaltă şi bustieră, cu trimitere spre moda anilor ´60. Publicaţia „Harper's Bazaar” a realizat recent, în ediţia online, o trecere în revistă a modelelor care au putut fi văzute în premieră, încă din luna iulie a anului trecut, la Săptămâna Modei din Miami, în SUA, iar cele retro au fost la loc de cinste. 

Coperta revistei „Vogue U.K” o înfăţişează în ediţia de luna aceasta pe Kate Upton, fotomodel american renumit pentru formele sale generoase, purtând o bustieră şi un slip de inspiraţie vintage, marca Dolce&Gabbana. O dovadă că „biblia modei” a început să vadă şi dincolo de femeile filiforme, mai ales că se află pe val costumele de baie cu croieli care avantajează aproape orice tip de siluetă. 

Dincolo de modelele retro, costumul de baie cu sutien tip bandană se menţine şi anul acesta printre preferatele caselor de modă internaţionale. Colecţia Miu Miu propune imprimeurile romantice, înflorate, Dolce&Gabbana le-a preferat pe cele tropicale, iar Missoni şi Kenzo au ales motivele etnice. 

image

Modelul Kate Upton pe coperta revistei „Vogue” de luna aceasta

Casa de modă Dsquared2 a acoperit trupul feminin şi mai mult decât ar face-o un model retro sau întreg, cu o ţinută de plajă alcătuită din trei piese (slip cu talia foarte înaltă, bustieră şi o jachetă uşoară), iar Mara Hoffman a făcut furori cu imprimeul caleidoscopic, prezent pe toate piesele vestimentare prezentate anul trecut la Miami. Trebuie amintite şi formele geometrice iconice pentru colecţiile semnate Emilio Pucci sau imprimeurile cu dungi ale costumelor de baie marca Lisa Marie Fernandez, tot atâta indicii referitoare la ceea trebuie să se vadă vara aceasta pe plajă. 

image

Creaţie Mara Hoffman

Motivele etnice dau tonul pe plajă 

Caftanul a reapărut în colecţiile estivale, accentul fiind pus pe imprimeurile cu trimiteri etnice, în culori tari, unele amintind şi de ia românească, propunerile  designerului Mara Hoffman captând atenţia criticilor prin jocurile de forme şi culori. O rochie de plajă din pânză sau in, cu motive caracteristice portului tradiţional românesc, ar fi o alegere care respectă tendinţele şi care va ieşi, cu siguranţă, în evidenţă. 

În materie de genţi, noutatea acestui an este clutch-ul de plajă, accesoriu ideal pentru o ţinută de plajă ceva mai sofisticată, versatilă, care se pretează la o petrecere la malul mării, într-o cafenea sau pe terasa unui restaurant. Mai mari, mai mici, realizate din împletituri şi cu detalii în culori tari, clutch-urile au completat perfect rochiile lungi şi vaporoase în prezentările de la Miami, de anul trecut.  

Nu lipsesc din tendinţe genţile supradimensionate, din paie, simple sau cu detalii tropicale, în culori îndrăzneţe, care poate scoate din anonimat un costum de baie monocrom. Modelele de cu trimiteri marine, de la dungi, la ancore sau sfoară, nuanţele de bleumarin, galben pal sau roşu şi alb. Împletiturile şi culorile neon au figurat, şi ele, pe podiumul din Miami.

image

Costum monocrom şi geantă de plajă Caffe Swimwear
 

Deşi vara ne permite o cromatică nebunească şi plină de energie, există, totuşi, reguli de care ne „lovim” la plajă – renunţarea la machiaj, fie el şi waterproof, este una dintre acestea. Dacă eşti una dintre persoanele pentru care machiajul este o armă de seducţie, ai putea să arunci un ochi în „artileria” ta şi să îţi reconsideri alegerea: renunţă la machiaj în favoarea accesoriilor.

Bijuterii de inspiraţie marină 

În ceea ce priveşte bijuteriile, piscina este locul unde accesoriile de acest tip pot fi ceva mai preţioase decât cele purtate la plajă, fie că este vorba despre inele, pandantive şi brăţări supradimensionate. Bijuteriile din materiale naturale, cu detalii şi texturi ce fac trimteri la viaţa acvatică (căluţi de mare, scoici etc), din lemn, piele, sfoară sau combinaţii de metal şi pietre semipreţioase reprezintă alegeri mai potrivite pentru zilele petrecute la malul mării. 

image

Bijuteriile care îmbracă urechea, în trend
 

Firile rebele pot opta pentru varianta „ear-cuffs“, cerceii-cătuşă de inspiraţie punk-rock, un accesoriu statement care împodobeşte întregul lob al urechii, regăsit în colecţiile din ultimele sezoane ale unor branduri precum Chanel sau Etro.

Deşi nu s-au bucurat niciodată de mare trecere în rândul criticilor de modă, brăţările de gleznă revin anul acesta în prim-plan, după popularitatea pe care au avut-o la începutul anilor 2000.

Bijuteriile şi accesoriile pentru păr sunt de bază sezonul acesta, mai ales pentru o înfăţişare gipsy sau boho-chic. Bandanele şi baticurile colorate, lanţurile purtate pe cap şi accesoriile cu pene colorate completează un look în tendinţe. Cât despre podoaba capilară, onduleurile lejere, împletiturile accesorizate cu flori naturale, părul strâns într-un coc aparent neglijent, legat cu eşarfe în nuanţe puternice, care aduce aminte de stilul consacrat al cântăreţei Amy Winehouse, dau tonul coafurilor estivale. 

image

Împletiturile, coafura verii 2014

image

Se poartă ochelarii de pisică supradimensionaţi

Ochelarii de soare ochi-de-pisică supradimensionaţi, în culori vesele şi cu detalii preţioase sau florale pe ramă fac, de asemenea, trimitere către stilul retro, alături de slipul cu talie înaltă şi sutien tip bustieră. Nelipsitele pălării cu boruri late sau tip clopot, aşa cum au putut fi observate în colecţia de primăvară-vară 2014 de la Dsquared2, rămân o coordonată de bază a ţinutei estivale. 

   

image

Ţinută Caffe Swimwear

Confort înainte de toate 

 „Anul încălţărilor urâte”, după cum anunţau criticii la început de 2014, se răsfrânge şi în ţinuta de plajă. Sandalele şi papucii acestei veri „îmbrăţişează” ideea de comoditate în detrimentul bunului gust. „Încălţăminte vânjoasă, plată şi sfidător de neatrăgătoare.Toate sunt unite printr-o empatie a grosolăniei şi confortului lor”, puncta editorul de modă Hannah Marriott, pe blogul său din publicaţia britanică „The Guardian“. Vedetele colecţiei de primăvară-vară a brandurilor accesibile, precum Zara, dar şi ale marilor case de modă precum Céline, Prada sau Marc Jacobs, sandalele cu talpa joasă, deloc sofisticate, au făcut însă vânzările să explodeze. Pentru cele care nu se pot conforma acestei dictaturi a esteticii urâtului,  o variantă mai elegantă o reprezintă platformele.  

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite