Scânteia vieții pe Pământ, de origine extraterestră. Teoria controversată privind originea omenirii

0
Publicat:

Timp de milenii, oamenii s-au întrebat cum a apărut viața pe Pământ. Una dintre teoriile tot mai vehiculate, pe care oamenii de știință o analizează, este că scânteia a fost dată din spațiu, din mediul extraterestru.

Viața pe Pământ ar putea fi de origine extraterestră FOTO Shutterstock
Viața pe Pământ ar putea fi de origine extraterestră FOTO Shutterstock

Oamenii s-au întrebat mereu cum s-a născut Pământul, dar mai ales cu a apărut viața pe Terra. La începuturi, mitologia și poveștile au oferit răspunsul. Apoi, odată cu dezvoltarea științei, au apărut și teoriile cu adevărat științifice bazate pe raționament și dovezi.

Originea speciilor a fost studiată de specialiștii care au dat timpul înapoi până la primele organisme monocelulare, considerate primii strămoși ai tuturor ființelor de pe Pământ. Nici până astăzi, însă, nu se știe cu certitudine cum s-a născut viața pe Pământ. Care a fost acel moment zero al nașterii structurilor monocelulare, cele care mai apoi au evoluat în structuri celulare din ce în ce mai complexe, amibe, trilobiți, pești, reptile, dinozauri, mamifere etc.

În anul de grație 2023, momentul în care s-a aprins scânteia vieții pe Pământ este încă o necunoscută. Au apărut însă numeroase teorii, printre care și cea - care câștigă tot mai mult teren printre pasionații de subiect - în care anumiți specialiști spun că viața pe Terra a fost adusă din mediul extraterestru, prin fenomenele cosmice pe care acum încearcă să le explice.  

Originea speciilor, de la o întâmplare și până la clocotul vulcanilor. 

Conform estimărilor oamenilor de știință, Universul s-a născut acum 13.800 milioane de ani în urma unui Big-Bang, o explozie primordială în urma căreia s-au format și corpurile cerești.

Sistemul nostru solar este destul de tânăr în Univers, cu doar 4.500 milioane de ani. Planeta Pământ s-a format aproximativ acum 4.000 de milioane de ani sau 4 miliarde de ani în urmă. Iar acum 1,7 miliarde de ani s-ar fi născut și viața pe Pământ.

Într-un mediu puțin prielnic, dominat complet de apă, primele ființe vii - spun oamenii de știință - au fost niște organisme monocelulare, care apoi de-a lungul mileniilor au evoluat.

În privința apariției vieții de Pământ există două mare teorii: cea creaționistă și cea evoluționistă. Cea creaționistă se referă la crearea Pământului și a vieții pe Pământ de către o ființă supranaturală - Dumnezeu.

Teoria evoluționistă elaborată de englezul Charles Darwin, unul dintre cei mai faimoși oameni de știință ai secolului XIX, arată că viața pe Pământ a apărut la un moment dat prin apariția unui strămoș comun care a evoluat de-a lungul timpului și a creat prin adaptare la mediu o abundență de forme de viață și specii.

Actualmente, teoria evoluționistă este singura acceptată în mediul științific. Cu toate acestea, chiar și în secolul al XXI-lea nu există o certitudine privind acel moment zero al apariției vieții pe Pământ. Pe scurt, nimeni nu știe cum s-a născut acel prim strămoș al tuturor ființelor pe Terra.

Au fost elaborate de-a lungul timpului mai multe teorii.

Prima dintre acestea arată că viața a apărut datorită fulgerelor din atmosferă și prin aportul electricității naturale. Mai precis, în 1953, prin experimentul Miller-Urey, s-a ajuns la concluzia că un impus electric, provocat și de un fulger, în plină furtună, poate da naștere unor aminoacizi și zaharuri. Evident, una dintre condiții era ca atmosfera să fie încărcată cu apă, dar și elemente precum hidrogenul.

O altă teorie, elaborată de chimistul scoțian Graham Cairns Smith, arată că de fapt prima formă de viață s-a format din cristalele minerale de argilă.

Cea de-a treia teorie se leagă de gazele vulcanice. Experimentele au arătat că oxisulfura de carbon ar fi avut efect prebiotic pentru aminoacizi precum peptidele. Specialiștii spun că viața ar fi apărut în erupțiile hidrotermale de pe fundul oceanului planetar, acum trei miliarde de ani, prin această oxisulfură de carbon.

Pe lângă aceste trei teorii mai sunt și altele. Cu toate acestea nu s-a ajuns încă la o concluzie general îmbrățișată.

„Viața extraterestră a colonizat Pământul“. Plauzibil, dar nedovedit științific

Una dintre teoriile privind apariția vieții pe Pământ poartă numele de panspermie. Mult timp a fost considerată o teorie total științifico-fantastică, legată de obsesia extraterestră din anii '50 și '60. Cei care susțin această teorie sunt convinși că viața pe Pământ a apărut din mediul extraterestru.

În momentul de față, în mediul științific, această teorie câștigă tot mai mulți adepți și este considerată una dintre cele mai credibile. Astfel, ființe monocelulare ar fi fost aduse, din spațiu, de pe alte planete, din alte sisteme solare chiar, cu ajutorul meteoriților sau al fragmentelor smulse din alte corpuri cerești, pe suprafața Terrei, pe atunci o planetă tânără, dintr-un sistem solar la fel de tânăr. Unii sunt de părere că aceste forme de viață au ajuns inclusiv din locuri îndepărtate ale Universului, cu ajutorul cometelor, asteroizilor sau altor fragmente de corp ceresc.

Această teorie este alimentată și de faptul că pe suprafața Pământului au fost descoperite fragmente de pe Marte, Venus și alte planete.

„Dacă viața poate îndura greutățile spațiului, timp de milenii, atunci ar putea călători de-a lungul tranzitului interplanetar natural de la o lume la alta“, a precizat celebrul astrofizician american Neil deGrasse Tyson, pentru National Geographic.

Prin acest proces, numit panspermie, microorganisme aflate pe bucăți desprinse din corpuri cerești sau ajunse pe suprafața unor corpuri cerești călătoare pot ajunge pe alte planete și, dacă găsesc mediu prilenic, se pot acomoda și da viață. Procesul este posibil - spune și astronomul Caleb Scharf de la Universitatea Columbia din Statele Unite.

„Pot spune că există un mecanism plauzibil, dar nedovedit, al transferului de organisme viabile“, precizează acesta.

În sprijinul acestei teorii există o serie de organisme descoperite și care pot supraviețui călătoriilor interplanetare. De exemplu, tardigradele, animale nevertebrate foarte mici, au supraviețuit 10 zile în spațiu. Lichenii, mai bine de două săptămâni. Alte microorganisme sunt și mai rezistente, inclusiv la radiațiile spațiale.

„Nu există niciun motiv să nu credem că niște microbi nu pot supraviețui în interiorul unui meteorit”, a precizat cercetătorul american David Grinspoon.

În plus, încă de acum 10 ani, specialiști de la NASA, studiind corpurile cerești călătoare, au descoperit că pe suprafața asteroizilor se petreceau reacții de chimie organică activă. În anul 2022, Yasuhiro Oba, specialist japonez de la Universitatea din Hokkaido, împreună cu o echipă de cercetare au descoperit, studiind trei meteoriți căzuți pe suprafața Pământului, ingredientele-lipsă, care duceau de fapt la formarea de forme de viață.  

 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite