O balenă eșuată pe o plajă riscă să „explodeze”. Mamiferul a fost lovit de o navă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe o plajă din Canada, cadavrul unei balene cu cocoașă, care a murit după ce ar fi fost lovită de o navă a ajuns la mal și riscă să explodeze acoperind totul cu sânge și măruntaie, relatează Daily Star.

Balena, de circa 10 metri, ar putea exploda Foto: Facebook: Marine Education & Research Society
Balena, de circa 10 metri, ar putea exploda Foto: Facebook: Marine Education & Research Society

Tânăra femelă, numită „Spike”, a fost găsită pe insula Malcolm din Columbia Britanică, Canada, de o familie de canadieni în timp ce își plimba câinii pe plaja îndepărtată.

M-a întristat pentru că ducem copiii la plajă... și vedeam foarte, foarte des balene de pe plajă. Este foarte trist să vezi una mortă”, a spus unul dintre membrii familiei.

Potrivit cercetătorilor primele indicii arată că mamiferul a murit după ce a fost lovit de un vas, conform Vancouver Island News.

Paul Cottrell de la Fisheries and Oceans Canada spune că va dura probabil câteva săptămâni sau luni pentru ca rezultatele finale să fie cunoscute, după ce o primă examinare a balenei a dezvăluit câteva indicii.

În cazul acestui animal, un lucru a ieșit în evidență, a existat un eveniment care i-a provocat o traumă pe partea dorsală, sugerând un impact semnificativ precum lovirea ei de către o navă maritimă”, a spus el. „În mod evident, vom analiza mai în detaliu.”

Membrii „Namigs First Nation” au organizat chiar și o ceremonie specială, chiar înainte de necropsie”.

Există un loc foarte important în poveștile unora dintre Națiunile Kwakwala și se încadrează în toate națiunile noastre în ceea ce privește ceremonie, drepturi și privilegii”, a spus consilierul șef Don Svanvik.

Spike a oferit în moartea ei o oportunitate foarte rară de a învăța”, a declarat Jackie Hildering, membru al Societății pentru Educație și Cercetare Marină. „Pentru a învăța din cauza morții și pentru a-i determina pe oameni să le pese și să înțeleagă că acestea sunt balene individuale și care sunt amenințările.

Hildering crede de asemenea că Spike probabil a murit după ce a fost lovită de un vas.

Ne dorim foarte mult ca povestea lui Spike să conteze. (...) Este greu de crezut că acestă moarte a fost rezultatul a altceva decât lovirea de către o navă mare”, a spus Hildering.

Corpul mamiferului ar putea exploda

Momentan există riscul ca mamiferul, care măsoară în jur de 10 metri, să explodeze din cauza formării gazelor în interiorul animalului în timpul procesului de descompunere.

Mai multe balene eșuate au explodat de-a lungul timpului și au fost utilizați explozibili reali pentru a curăța plajele în unele cazuri.

Spre exemplu în orașul Tainan, Taiwan, în 2004, un cașalot de 60 de tone a explodat după ce s-a umflat, împroșcând trecătorii.

Jackie Hildering, cercetător la Marine Education and Research Society, a declarat pentru Newsweek: „Inflamarea corpului lui Spike este complet normală. Este cauzată de gazul creat prin descompunerea în interiorul corpului animalului”.

Corpul animalul a fost legat la mal astfel încât să nu plutească, permițând efectuarea cercetărilor.

Din fericire pentru cercetători, corpul mamiferului pare totuși se dezumfle încet.

Până ieri seară, burta și gâtul întinse ale acestei balene s-au lăsat în jos în comparație cu fotografiile anterioare”, a spus Hildering.

De obicei, balenele se dezumflă astfel înainte de a se scufunda pe fundul oceanului.

Don Svanvik a afirmat că acum urmează să se stabilească ce să întâmpla cu rămășițele balenei.

"Urmează să purtăm o discuție. Știu că anterior au fost schelete (ale unor astfel de mamifere) care au fost expuse", a spus el.

Cottrell spune că dacă scheletul nu va putea fi obținut întreg preferința ar fi ca rămășițele să se întoarcă în natură.

Este o oportunitate uriașă de hrănire. Sunt părți cu adevărat importante ale rețelei trofice, în special în perioada de iarnă a anului pentru răpitori, pentru coioți, lupi, urși”, a spus Cottrell.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite