Foto Noma, unul dintre cele mai bune restaurante din lume, se închide. Fine dining-ul nu mai e sustenabil FOTO
0Deschis în urmă cu două decenii, restaurantul din Copenhaga a fost de cinci ori pe locul 1 în topul celor mai bune restaurante din lume, ultima oară în 2021, potrivit CNN.

Noma este un restaurant cu trei stele Michelin, condus de bucătarul-șef René Redzepi și este locul în care s-a inventat noua bucătărie nordică, atât de apreciată azi în întreaga lume.
Restaurantul din capitala Danemarcei își va închide porțile anul viitor, după 21 de ani în care a adus clienților unele dintre cele mai ingenioase meniuri, preparate și tehnici. Bazat pe ingrediente locale și sezoniere, meniul de la Noma a inclus, de-a lungul anilor, carne de ren, vânat, fructe sălbatice, pește și fructe de mare, legume de sezon, alge etc. Printre preparatele din meniu s-au numărat creier de ren cu polen, praz ars, orez fermentat cu caramel de stridii sau înghețată de gutui.
Un meniu fără băuturi costă la 470 de euro, iar unul care include și vinuri poate ajunge la 740 de euro. Cu toate acestea, gurmanzii din întreaga fac rezervări cu luni de zile înainte, iar în acest moment totul este sold-out, dar există o listă de așteptare.

După închidere, restaurantul se va transforma într-un laborator numit Noma 3.0. „Va fi o bucătărie de testare, de pionierat, dedicată muncii de inovare și dezvoltării de noi arome. Scopul nostru este să creăm o organizație dedicată muncii de inovare în alimentație, să facem un loc în care să înveți, să-ți asumi riscuri și să crești“, se arată pe site-ul Noma. Fostul restaurant va primi în continuare clienți la anumite evenimente de sezon sau de tip pop-up.
Noma 3.0 a fost în faza de proiect în ultimii trei ani, perioadă în care industria ospitalității a fost puternic lovită de pandemie. „Dacă pandemia ne-a învățat ceva, este cât de fragile pot fi visurile noastre, cât de incredibil de obositoare și dificilă poate fi această industrie“, a spus Redzepi după ce a primit premiul pentru cel mai bun restaurant din lume în 2021.
În restaurant au lucrat, de-a lungul ultimilor ani, tineri chefi din întreaga lume, care nu au fost plătiți pentru munca loc, dar care au căpătat experiență și și-au deschis ulterior propriile restaurante. Făcând referite la acest aspect, Redzepi a spus că „fine dining-ul nu mai e sustenabil din punct de vedere etic“, iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care a luat decizia de a închide Noma.





