Modă via Milano: mix între modernitate şi stiluri retro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţinută Dolce&Gabbana, din colecţia de primăvar-vară 2016 „Italia is Love”/FOTO Getty Images
Ţinută Dolce&Gabbana, din colecţia de primăvar-vară 2016 „Italia is Love”/FOTO Getty Images

Stilurile clasice, croielile de inspiraţie bărbătească, culorile puternice şi combinaţiile neaşteptate de imprimeuri au dominat colecţiile de primăvară-vară 2016 la Săptămâna Modei de la Milano.

Săptămâna Modei de la Milano, desfăşurată între 23 şi 29 septembrie, a adus laolaltă branduri de modă renumite, printre care Dolce&Gabbana, Roberto Cavalli, Marni şi Versace. Designeri celebri şi-au prezentat colecţiile de primăvară-vară 2016, oferind publicului iubitor de modă un mozaic de stiluri, croieli şi culori.

saptamana modei la milano

(Creaţie Roberto Cavalli)

Inspiraţia retro a ieşit în evidenţă în numeroase colecţii, atât la realizarea pieselor vestimentare, cât şi a accesoriilor. Peter Dundas, noul directorul creativ al casei de modă Roberto Cavalli, a adus pe podiumul de la Milano un mix stilistic între retro şi disco. Hainele mulate, jachetele şi vestele cu umeri proeminenţi din denim decolorat, alături de piesele în nuanţe metalice şi centurile late au dat colecţiei de debut al lui Dundas pentru Cavalli o notă tinerească, rebelă şi proaspătă, potrivit revistei „Vogue‟.

Amestec de culori, texturi şi imprimeuri

Casa de modă franţuzească Au Jour Le Jour s-a făcut remarcată prin combinaţiile inedite de texturi şi imprimeuri. Modelele au defilat în rochii, fuste şi jachete din piele ecologică, croite în linii simple, drepte, dar şi în compleuri alcătuite din fustă sau pantalon şi sacou, cu imprimeuri contrastante, care amintesc de perioada rebelă a anilor ’60-70’.

saptamana modei la milano

(Ţinută Au Jour Le Jour)

Casa de modă Marni a adus pe podiumul capitalei de modă italiene o colecţie „luminoasă‟, după cum a observat editorul de modă al revistei „Vogue‟, Jessica Bumpus.

„Piesele vestimentare colorate, perfecte pentru ţinute elegante de zi, au fost ca o explozie de energie creată de Consuelo Castiglioni, fondatoarea brandului Marni. Motivul pentru care îi iubim creaţiile este că nu putem spune unde se termină un obiect vestimentar şi unde începe celălalt. De remarcat a fost combinaţia dintre rochie şi tricou pe dedesubt, care a dus semnătura Marni pe o treaptă superioară‟, a consemnat Bumpus.

Mânecile lungi până peste degete, paietele mari care atârnă asimetric, imprimeurile în formă de frunze şi nuanţele puternice de albastru, roşu şi galben, au avut un impact puternic în construcţiile vestimentare minimaliste ale creatoarei. Punctul pe „i‟ este reprezentat de accesoriile de inspiraţie retro, brăţările geometrice din plastic şi ochelarii supradimensionaţi, care definesc tipologia femeii Marni.

saptamana modei la milano

(Costum Trussardi)

Notele retro nu au lipsit nici în colecţia de primăvară-vară 2016 prezentată de faimoasa casă de modă Dolce&Gabbana, intitulată „Italia is love‟ (n.r. – „Italia este dragoste‟). Tradiţia italiană a fost transpusă într-un spectacol saturat de culoare, prin intermediul rochiilor chinoiserie (n.r. – temă artistică europeană de inspiraţie chinezească), a imprimeurilor bogate, a broderiilor opulente şi a materialelor fine precum dantela şi mătasea.

saptamana modei la milano

(Creaţie Marni)

Colecţia în care au dominat croielile anilor ’60, care subliniază talia şi silueta de tip clepsidră, a fost „întinerită‟ de costumele de inspiraţie bărbătească cu pantalon până la jumătatea gambei, dar şi de imprimeul dungat regăsit pe unele piese. O altă notă modernă din prezentarea Dolce&Gabbana sunt fotografiile de tip selfie, pe care modelele le-au realizat în timpul defilării, spectacolul fiind astfel prezentat în timp real şi pe reţelele de socializare.

Lejeritatea stilului masculin

Colecţia legendarului designer italian Georgio Armani s-a numărat, de departe, printre favoritele criticilor de modă. În colecţia sa de primăvară-vară 2016, designerul în vârstă de 81 de ani a transformat corpul feminin într-o coală albă, pregătită pentru a-i susţine arta. Materialele suprapuse în straturi au acoperit siluetele modelelor într-un mod rafinat, iar pantalonii din organza purtaţi cu jachete sau cămăşi-rochii au dat stilului masculin delicateţe şi lejeritate.

„Am început o revoluţie. Am «îmblânzit» croielile masculine şi am demonstrat că femeile pot purta haine bărbăteşti cu o feminitate desăvârşită‟, a declarat Georgio Armani pentru revista „Vogue“.

Piesele vestimentare de inspiraţie masculină au fost prezente şi în colecţia casei de modă italiene Trussardi. Definite de un stil relaxat, hainele create de Gaia Trussardi au păstrat un spectru coloristic „cuminte‟, dominat de nuanţe de bej, bleumarin, alb, gri şi cărămiziu. Pantalonii şi sacourile largi, brâurile late, cămăşile lungi, cu decolteuri adânci, vestele şi jachetele bărbăteşti alcătuiesc ţinute lejere, dar avangardiste.

Decupaje sexy şi accente military

Casa de modă Bottega Veneta a adus în tendinţele sezonului cald 2016 culorile şi imprimeurile milităreşti reinterpretate. Costumele cu pantalon lung sau trei sferturi, dar şi rochiile sau fustele brăzdate de forme maronii şi kaki, în nuanţe diferite, au dat naştere unei colecţii dedicate femeilor de carieră. Tomas Maier, directorul creativ al brandului, este autorul unei linii vestimentare sobre, dar „condimentate‟, pe alocuri, cu imprimeu leopard şi tăieturi îndrăzneţe.

saptamana modei la milano

(Ţinută Gucci)

Accentele de inspiraţie military sunt prezente şi în noua colecţie marca Versace. Jachetele kaki şi de culoarea nisipului, alături de imprimeurile în nuanţe vii de verde, au transformat colecţia semnată de DonatellaVersace într-o declaraţie de încredere şi putere feminină. Toate acestea au fost accentuate de crăpăturile adânci şi decupajele sexy ale rochiilor, regăsite şi în mult mai colorata colecţie Dsquared2.

Punctul de referinţă al gemenilor Dean şi Dan Caten în realizarea colecţiei de primăvară-vară pentru anul viitor a fost petrecerea pe plajă. Nuanţele neon, rochiile şi costumele de baie îndrăzneţe sunt doar câteva dintre tendinţele impuse de creatorii canadieni la Săptămâna Modei de la Milano.

Magazin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite