Mit despre pisici: se tem sau nu de apă. Explicațiile unui veterinar despre animalele de companie

0
Publicat:

Medicul veterinar Andreea Pribilean, de la cabinetul veterinar Energy Vet din Cluj-Napoca, lămurește dacă într-adevăr pisicile detestă apa, dar și ce rase de feline nu ar refuza niciodată o bălăceală pe cinste.

Medicul veterinar Andreea Pribilean adoră micile feline. FOTO Arhivă personală
Medicul veterinar Andreea Pribilean adoră micile feline. FOTO Arhivă personală

Există mitul că pisicile, la fel ca majoritatea felinelor, s-ar teme de apă sau că cel puțin o evită pe cât posibil. Părerile sunt de regulă împărțite, iar de multe ori fotografiile cu pisici înotând sunt privite ca niște excepții. 

Andreea Pribilean este medic veterinar, iar pisicile sunt favoritele ei. Evident, ea este specialist în feline și are cele mai bune răspunsuri pentru curiozitățile proprietarilor de pisici, dar și cele mai bune soluții atunci când patrupedele ajung cu diverse probleme în cabinetul de medicină veterinară. Andreea contrazice mitul că pisicile se tem de apă, însă precizează că de regulă pisicile nu au nevoie de ajutor pentru a se toaleta și a-și păstra curățenia.

Mitul despre apă este o chestiune variabilă, însă așa cum îi spune și numele, este un mit. Sunt pisici care din contră adoră apa, învață să își pornească singure apa când își doresc să bea sau pur și simplu pentru a se juca. În general, marea majoritate a pisicilor nu au nevoie să fie îmbăiate, ele toaletându-se singure”, explică medicul veterinar.

Cum pot fi dresate pisicile

Există și rase de pisici care nu doar că tolerează apa, dar o și caută, mai spune ea. „Referitor la rase care tolerează apă sau chiar o iubesc, Norvegiana de pădure, Angora turcească și Maine Coon sunt câteva dintre acestea.

Andreea Pribilean a vindecat nenumărate pisici. FOTO Arhivă personală
Andreea Pribilean a vindecat nenumărate pisici. FOTO Arhivă personală

Mulți iubitori de pisici ar vrea să afle dacă aceste animale pot fi dresate. Răspunsul specialistului este încurajator. Există însă și o condiție în acest sens. „Pisicile pot fi dresate. Deși se consideră că acest lucru este mai greu practicabil decât în cazul câinilor, este o certitudine că acestea pot fi învățate să tolereze și apa, pot fi învățate trucuri, însă toate astea cu un antrenament de durată care să înceapă de la o vârstă fragedă”, a încheiat medicul Andreea Pribilean.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite