De ce sărbătorim pe 8 Martie Ziua Internaţională a Femeii? Mişcarea născută în patria libertăţii

0
Publicat:

De mai bine de un secol, în întreaga lume pe 8 Martie se marchează Ziua Internațională a Femeii. Cum apărut această zi, când a fost ea sărbătorită pentru prima dată şi de ce este necesar să existe o astfel de zi? Citiți mai departe pentru a afla toate aceste răspunsuri.

Femeile şi-au câştigat drepturile prin greve şi proteste, foto arhivă
Femeile şi-au câştigat drepturile prin greve şi proteste, foto arhivă

În anul 1908, 15.000 de femei au participat la un marş organizat în New York, cerând reducerea programului de lucru, salarii mai bune și dreptul la vot. A fost un pas important în mişcarea internaţională de emancipare a femeii şi, un an mai târziu, ca urmare a acestui eveniment, Partidul Socialist din America a fost cel care a declarat prima Zi Națională a Femeii.

Aşadar, Ziua Femeii, cunoscută și sub denumirea prescurtată IWD, a luat naștere din mișcarea sindicală a femeilor şi iniţial ea s-a sărbătorit doar în Statele Unite ale Americii, potrivit BBC.

De ce 8 Martie?

Ideea de a face această zi internațională a venit de la o femeie pe nume Clara Zetkin. Ea a sugerat ideea în 1910, la o Conferință internațională a femeilor muncitoare de la Copenhaga, la care participau 100 de femei din 17 țări. Bineînţeles că iniţiativa s-a bucurat imediat de unanimitate şi, ulterior, a devenit un eveniment anual recunoscut de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

La început, Ziua Internațională a Femeii nu avea o dată fixă.

În anul 1917, în timpul unei greve, femeile din Rusia au cerut „pâine și pace”. După patru zile de grevă a femeilor, țarul a fost forțat să abdice, iar guvernul provizoriu le-a acordat femeilor dreptul de vot. În calendarul gregorian, data la care a început această grevă a fost 8 martie.

Aşadar 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, nu e doar despre flori şi cadouri din partea celor dragi, ci este o zi-manifest, o zi în care femeile sărbătoresc cât de departe au ajuns, între timp, în societate, în politică și în economie.

Tema anului 2024: „Investiți în femei: Accelerarea progresului”

Ziua Femeii a fost sărbătorită în afara graniţelor SUA pentru prima dată în 1911, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția, dar ea a devenit oficială în 1975, când ONU a trecut-o în agenda sa, iar mai târziu a hotărât ca în fiecare an aceasta să aibă o tematică specifică. Prima temă adoptată de ONU (în 1996) a fost „Celebrarea trecutului, planificarea viitorului”.

Anul acesta, când lumea se confruntă cu numeroase crize, de la conflicte geopolitice până la creșterea nivelului de sărăcie și la impactul tot mai mare al schimbărilor climatice, tema propusă de ONU pentru 8 martie este „Investiți în femei: Accelerarea progresului”.

Culorile-simbol ale zilei de 8 Martie

Violetul, verdele și albul sunt culorile Zilei Internaționale a Femeii, potrivit site-ului dedicat Zilei Internaționale a Femeii.

„Violetul semnifică dreptatea și demnitatea. Verdele simbolizează speranța. Albul reprezintă puritatea, deși este un concept controversat. Culorile își au originea în Uniunea Socială și Politică a Femeilor (WSPU) din Marea Britanie, în 1908”, precizează sursa citată.

8 Martie în lume

Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare națională în multe țări.

În China, multe femei beneficiază de o jumătate de zi liberă de la locul de muncă de 8 Martie, conform recomandărilor Consiliului de Stat, deși mulți angajatori nu acordă întotdeauna această jumătate de zi și angajatelor lor.

În Italia, Ziua Internațională a Femeii, La Festa della Donna, este sărbătorită prin oferirea de flori de mimoză. Originea acestei tradiții este neclară, dar se crede că a început la Roma, după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În SUA, luna martie este Luna istoriei femeilor. O proclamație prezidențială emisă în fiecare an onorează realizările femeilor americane.

Cuantificate, activități de îngrijire neplătite ar reprezenta peste 40% din PIB

Existenţa unei zile oficiale în care atenţia guvernanţilor să fie îndreptă spre femei este justificată de faptul că toate statisticile confirmă că ele rămân în continuare o categorie vulnerabilă, problema egalităţii în drepturi nefiind în totalitate rezolvată.

Experţii ONU avertizează că, „dacă tendințele actuale continuă, peste 342 de milioane de femei și fete ar putea trăi în sărăcie extremă până în 2030. (...) Factorii de decizie politică trebuie să aprecieze, să recunoască și să ia în considerare contribuția vitală pe care femeile o aduc economiilor din întreaga lume prin munca de îngrijire plătită și neplătită. Femeile petrec de aproximativ trei ori mai mult timp decât bărbații în activități de îngrijire neplătite, iar dacă acestor activități li s-ar atribui o valoare monetară, ele ar reprezenta peste 40% din PIB”.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite