Cum a ajuns Ceaușescu să fie primul lider comunist la Disneyland. După Mickey Mouse, s-a întâlnit cu Nixon VIDEO

0
Publicat:

În urmă cu aproape 53 de ani, în octombrie 1970, făcea vâlvă în presa de peste Ocean vizita lui Nicolae Ceaușescu la celebrul parc de distracții Disneyland din Anaheim-California.

Nicolae Ceaușescu, între Donald și Mickeu Mouse FOTO Twitter/PinarML
Nicolae Ceaușescu, între Donald și Mickeu Mouse FOTO Twitter/PinarML

Deschis în 1955, parcul Disneyland din Anaheim a fost primul parc tematic deschis de către compania Walt Disney și singurul proiectat și construit sub directa supraveghere a marelui Walt Disney.

În 1959, liderul sovietic Nikita Hrușciov fusese invitat să meargă la Disneyland, însă din cauza obiecțiilor ridicate de către echipa sa de securitate vizita a fost anulată.

După alegerea lui Richard Nixon ca președinte al S.U.A. în 1968, relațiile dintre Statele Unite și România comunistă au cunoscut o creștere spectaculoasă. În august 1969, Nixon a venit la București, iar în octombrie 1970 Nicolae și Elena Ceaușescu au fost invitați în Statele Unite, unde au stat două săptămâni. Iar vizita cuplului Ceaușescu a început chiar la Disneyland, pe 15 octombrie 1970, Nicolae Ceaușescu devenind astfel primul lider comunist care vizita celebrul parc de distracții. Iar presa americană a alocat ample spații acestei vizite inedite, zeci de jurnaliști americani fiind prezenți la Disneyland cu acea ocazie.

Prestigiosul cotidian New York Times a publicat un amplu articol legat de vizita lui Ceaușescu la Disneyland.

Ce cadouri a primit Ceaușescu la Disneyland

Sub titlul „Președintele român întâmpinat de ”animalele” de la Disneyland”, jurnalistul Robert A. Wright scria: „Președintele Nicolae Ceaușescu al României a stabilit relații diplomatice informale cu Mickey Mouse. Actori costumați în diferite personaje Walt Disney, incluzându-i pe Mickey Mouse, Donald Duck și Pluto, i-au întâmpinat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, precum și două duzini de oficiali români și americani. La Primăria Disneyland, Nicolae Ceaușescu a dat mâna cu Mickey Mouse și a primit un ceas cu Mickey Mouse”.

Ulterior, cuplul prezidențial din România comunistă a devenit el însuși o atracție turistică în timp ce mergea cu o trăsură electrică pe „Main Street” la Disneyland. Totul era supravegheat de zeci de agenți ai Secret Service, postați în diferite clădiri.

Jurnalistul de la The New York Times a mai scris că Ceaușescu a vizitat printre altele Casa Bântuită și o versiune Disneyland a submarinului atomic Triton.

Înainte să ia prânzul la Disneyland, Nicolae Ceaușescu a fost întrebat de jurnaliști cum i s-a părut Disneyland. Iar printr-un interpret, Nicolae Ceaușescu a răspuns: „Vizita mi-a lăsat o impresie foarte bună. Sunt bucuros că am profitat de vizita mea în America pentru a merge și la Disneyland. Toată lumea a fost foarte, foarte prietenoasă”.

Familiile Ceaușescu și Nixon la Casa Albă FOTO Wilson Center
Familiile Ceaușescu și Nixon la Casa Albă FOTO Wilson Center

Tot la Disneyland, Nicolae Ceaușescu a primit două avioane de jucărie DC-10 pentru băieții săi și o brățară cu un pandantiv din aur în formă de avion pentru fiica sa. Nicolae și Elena Ceaușescu au petrecut o noapte la Disneyland.

Ulterior, Nicolae Ceaușescu a participat la aniversarea a 25 de ani de la crearea ONU, iar pe 26 octombrie 1970 s-a întâlnit cu președintele Richard Nixon la Casa Albă. Întâlnirea a durat două ore.

Președintele României este într-o ipostază unică, fiind unul dintre puținii lideri din lume care au relații bune cu Statele Unite, Uniunea Sovietică și China”, a spus atunci Richard Nixon.

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite